Utrata bezterminowych uprawnień przy wymianie prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku akeyo20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

akeyo20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Dzień dobry.
Mam nadzieję, że ktoś będzie w stanie podpowiedzieć mi, co mogę zrobić, o ile cokolwiek mogę zrobić.
Robiłem w tym roku prawo jazdy kat A i po otrzymaniu nowego dokumentu okazało się, że przy kategorii B, na którą bezterminowe uprawnienia uzyskałem w 2010 r. został nałożony termin ważności. Urzędnik tłumaczy to w ten sposób, że robiąc badania na kategorię A, dostałem od lekarza wyniki z terminem ważności i te badania nadpisały moje bezterminowe badania z 2010r. Wydaje mi się, że nie powinno to mieć miejsca. Znalazłem artykuł z podobną (tak mi się zdaje) sytuacją: https://auto.dziennik.pl/aktualnosc...nowe-kierowca-sad-wyrok-starosta-waznosc.html

Czy mam rację i kategoria B powinna być u mnie dalej bezterminowa? Jeżeli tak, to co powinienem zrobić?
Dziękuję za wszelką pomoc i przepraszam, jeśli dodałem post w złym miejscu.

Nowe badania dotyczyły tylko kategorii A czy to ogólne badania przy kursie na PJ bez względu na kategorię?

Nowe badanie dotyczy grupy. Więc. jeśli robione zostało badanie na kategorie A, to dotyczy tak samo na pozostałe kategorie w której znajduje się odpowiednia kategoria.

orzeczenie_lekarskie_stwierdzaj_ce_brak_istnienie_przeciwskaza_zdrowotnych_do_kierowania_pojazdami_silnikowymi_1_4.png

Urzędnik ma rację. Lekarz określił termin następnego badania dla całej grupy i to jest prawidłowe badanie.

A co z przypadkiem z linku? Wydaje się to być analogiczny przypadek, ale jednak wygrał w sądzie. Lekarz podczas badań powiedział, że na A wymagane jest EKG, a na B nie jest. Więc jednak jakoś to rozdzielne jest. Niestety nie mam kopii badań, jedyna sztuka jest w urzędzie.

Noemi12321 napisał:
Nowe badania dotyczyły tylko kategorii A czy to ogólne badania przy kursie na PJ bez względu na kategorię?

Niestety nie zrobiłem kopii przed oddaniem dokumentów do urzędu. Ale lekarz stwierdził, że przez to, że A, to musi zrobić dodatkowo EKG, więc chyba to konkretnie na A było

Powrót