D
DzidziaXD
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Witam! Mój zleceniodawca zgłosił mnie do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego dopiero miesiąc po podpisaniu umowy zlecenie. Do 08.01.2026 prowadziłam JDG gdzie odprowadzałam składki chorobowe i okres karencji dawno upłynął przed tą datą. Z dniem 12.01.2026 podjęłam pracę na umowę zlecenie gdzie od samego początku poinformowałam o chęci przystąpienia do dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego, ponieważ zależało mi na zachowaniu ciągłości. Opcja została zaznaczona w kwestionariuszu. W drugiej połowie stycznia zobaczyłam na ZUS PUE, że zostałam zgłoszona tylko do podstawowych ubezpieczeń więc upomniałam się o korektę i alarmowałam w firmie żeby włączyć mnie także do składek chorobowych. W większości upominałam się ustnie w siedzibie, ale mam też SMS z końca stycznia gdzie przypominam o ich błędzie. Z datą 01.02.2026 pojawiła się informacja o zgłoszeniu do ubezpieczenia chorobowego (nadal po terminie, ale na tamten moment miałam poczucie, że ciągłość została zachowana). Od 05.03.2026 jestem na L4 (nie chcę wchodzić w szczegóły) i firma nie wypłaciła wynagrodzenia chorobowego (zatrudniają powyżej 20 osób) twierdząc, że moja rzekoma ciągłość ubezpieczenia nie ma żadnego znaczenia i nic mi się nie należy i nic nie będzie należało, ponieważ powinnam przepracować fizycznie te 90 dni. Teoria została obalona w siedzibie ZUS, ponieważ liczy się okres składkowy 90 dni a nie faktycznie przepracowane dni. Dodatkowo dowiedziałam się, że firma zgłosiła mnie do ubezpieczenia chorobowego z datą 01.02.2026, ALE faktyczna data wpłynięcia pisma do ZUS to 11.02.2026 co automatycznie oznacza dla mnie utratę ciągłości i nowy okres karencji zaczął płynąć od 11.02. Niestety dogadanie się z firmą nie wchodzi w grę. Umowa podpisana do 31.12.2026 i wciąż aktywna. Moje pytanie brzmi: czy istnieje szansa, że ZUS uzna okres ubezpieczenia od początku trwania umowy, tj. 12.01 po wysłaniu do nich pisma z prośbą o przeprowadzenie postępowania wyjaśniającego? Czy zostaje już tylko batalia na drodze sądowej?
Zostałam pozbawiona jakichkolwiek środków do życia przez ich błąd (mogę tylko gdybać, że zrobili to specjalnie bo wiedzieli że będę mieć ciągłość).
Zostałam pozbawiona jakichkolwiek środków do życia przez ich błąd (mogę tylko gdybać, że zrobili to specjalnie bo wiedzieli że będę mieć ciągłość).