Utrata danych przez Serwis

• Autor wątku Autor wątku Jodl4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jodl4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam.

Oddałem laptopa brata do gościa, który prowadzi działalność związaną z usługami komputerowymi, czyli handel i serwis. Wspomniany jegomość miał zdiagnozować dysk twardy, który szwankował oraz skopiować zawartość tego dysku. Jak się niedawno okazało dysk jest nowy, ale dane które na nim się znajdują nie należą w ogóle do nas. W rozmowie telefonicznej okazało się, że gościu skopiował dane z dysku na dysk serwisowy, który sprzedał. Brat chce uzyskać odszkodowanie z tytułu utraconych danych. Gość przyznaje się do winy. Ktoś ma jakieś pomysły jak mamy postąpić?

Najszybciej? Ugoda... Po co się bawić w sądy... Stwórzcie ugodę i jeżeli ten Pan zgodzi się na jej warunki to po sprawie... Jeżeli nie no to możecie wystąpić do sądu. Tylko czy jest sens? Zależy co było na dysku ;]

(to moje zdanie. nie jestem prawnikiem ani nie czytam kodeku do poduszki :P)

jedyna ugoda jaka ten pan przewiduje to ugoda w formie świadczenia usług na określoną kwotę. niedawno w rozmowie telefonicznej powiedział, że jeśli podejmę jakiekolwiek kroki na drodze sądowej to on wystawi fakturę na kwotę 150 Euro, a nie na kwotę 300 zł jaką już otrzymał.

Powrót