Utrata gwarancji na sprzęt!

• Autor wątku Autor wątku spector4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

spector4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam. Mój problem polega na nieuznaniu gwarancji na zakupioną pół roku temu kamerę Canon C100 koszt. 19000zł w ramach prowadzonej przeze mnie działalności gospodarczej. Usterka kamery polega na tym ,iż jeden ze slotów(czytników)karty pamięci przestał działać dodatkowo na mocowaniu kamery jest uszkodzony gwint( z tego tytułu nie mam roszczeń gwarancyjnych). Odpowiedź serwisu jest nstp: "Zgłoszone usterki nie podlegają naprawie gwarancyjnej ze względu na uszkodzenia mechaniczne." Reasumując serwis odmówił naprawy slotu karty ze względu na uszkodzony gwint w mocowaniu kamery. Dla laika podpowiem tylko ,że jedno do drugiego się tak ma jak zarysowany tylni zderzak do zepsutego silnika samochodu. Na razie informacje z serwisu dostałem tylko drogą elektroniczną i nie odebrałem jeszcze kamery, gdyz nie wiem czy powinienem. Dodatkowo serwis telefonicznie oznajmił mi ,że taką politykę stosuje firma Canon i tracę gwarancję na sprzęt. Moje pytanie jest czy powinienem odebrać sprzęt z serwisu jeżeli nie zgadzam się z ich decyzją i jakie dokumenty(zdjęcia) powinienem zarządać?

A jak brzmi zapis z Gwarancji, na który powołuje się serwis? Nie reklamujesz gwintu, tylko slot

Na razie dostałem tylko droga elektroniczną dokument nstp. treści:

"Zgłoszone usterki nie podlegają naprawie gwarancyjnej ze względu na uszkodzenia mechaniczne.
Bieżąca wycena przewiduje: Demontaż i wymiana płyty czytnika kart pamięci oraz podstawy z gwintem
mocującym."
Nie ma tu nic mowy na podstawie ,którego punktu zostało to odrzucone. Z informacji telefonicznych z serwisem wynika ,że chodzi tu o :
"– Niewłaściwe użytkowanie, nadmierne użytkowanie lub użytkowanie niezgodne z instrukcjami zawartymi w podręczniku użytkownika i/lub w innych odpowiednich dokumentach przeznaczonych dla użytkownika, włączając w to między innymi, niewłaściwe przechowywanie, upuszczenie i nadmierne uderzenia "

Oczywiście kamera nigdy nie upadła i nie ma żadnych innych uszkodzeń oprócz tego nieszczęsnego gwintu. Dodatkowo dodam ,że nie jest to gwint mocujący kamerę ,ale gwint do mocowania rekordera.

Czy jest ktoś na tym forum ,żeby mi odpowiedzieć:czy powinienem odebrać sprzęt z serwisu jeżeli nie zgadzam się z ich decyzją i jakie dokumenty(zdjęcia) powinienem zażądać?

Zgłosiłeś dwie usterki i odpowiedziano Ci, że
Zgłoszone usterki nie podlegają naprawie gwarancyjnej ze względu na uszkodzenia mechaniczne.
Obydwie usterki to uszkodzenia mechaniczne, a tego gwarancja nie obejmuje.

Niedziałający czytnik kart to nie jest uszkodzenie mechaniczne!
Czytnika nie da się uszkodzić mechanicznie.

Ostatnia edycja:
Sugeruje pan ,że czytnik kart według gwaranta jest uszkodzony mechanicznie. Zakładając ,że się nie zgadzam z opinią serwisu, gdyż takiej możliwości uszkodzenia czytnika po prostu nie ma, chyba że zamiast kart pamięci włożyłbym do środka śrubokręt(co oczywiście nie miało miejsca). Co mam zrobić?

spector4 napisał:
Sugeruje pan ,że czytnik kart według gwaranta jest uszkodzony mechanicznie
Tak rozumiem ich odpowiedź. Ale proponuję najpierw jeszcze uzyskać od nich pisemnie szczegółową odpowiedź na temat powodów uszkodzeń slotu.

Ok. Rozumiem ,że mam prawo zażądać szczegółów uszkodzenia? Pytanie które powraca to czy powinienem odebrać sprzęt? Czy odebranie sprzętu nie jest równe z zaakceptowaniem ich zarzutów? Co w momencie kiedy serwis odmówi mi podania szczegółów uszkodzenia?

Możesz zlecić ekspertyzę rzeczoznawcy i jeśli będzie odmienna, to próbować dochodzić swoich roszczeń.

Odbierać z serwisu czy nie?

Gdzie szukać rzeczoznawcy do kamery?

Ok. Dziękuję za pomoc. Jeszcze czekam na wyjaśnienia Canona ,które mają przyjść do końca tygodnia. Sprzęt był wysłany do serwisu niemieckiego ,gdyż ten w Polsce nie dokonuje napraw gwarancyjnych. Nie wiem jak ta sprawa się skończy, ale na pewno oprócz wspomnianego gwintu nie było żadnych uszkodzeń , a anulowanie gwarancji przy uszkodzonym gwincie mocowania to parodia. Co ciekawsze podobnego zdania są ludzie z Canon Polska i próbują rozmawiać z serwisem niemieckim. Ta kamera ma dopiero pół roku, a wybuliłem za nią 19000zł. Jeszcze raz dzięki

Powrót