Pomieszales wszystkie fakty kompletnie.
Piszesz:
"W tamtym okresie, kiedy starałem się o obywatelstwo - w latach jeszcze 80 tych oczekiwano ode mnie po otrzymaniu paszportu (a więc również obywatelstwa) podpisania tzw Einbuergerung, które to wiąże się ze zrzeczeniem się polskiego obywatelstwa. Jest to rzecz dość znana.Wiąże się z tym, że prawnie nie mogę być uciekinierem i wrócić do kraju z którego uciekłem"
I tu NIC sie nie zgadza ze stanem prawnym.
Jesli "oczekiwano od ciebie podpisania Einbürgerung", to znaczy, ze byles tzw. Statusdeutscher (Deutscher ohne die deutsche Staatsangehörigkeit) czyli "Niemcem bez obywatelstwa niemieckiego". Otrzymanie paszportu niemieckiego nie bylo zadnym nadaniem obywatelstwa, bo w owczesnych paszportach nie bez przyczyny byla adnotacja "Wlasciciel niniejszego paszportu jest Niemcem" a nie "Wlasciciel tego paszportu jest obywatelem niemieckim", Kazdy "Niemiec" mial prawo do paszportu niemieckiego, ale nie kazdy "Niemiec" byl "obywatelem niemieckim".
Po drugie nikt przy Einbürgerung czyli nadaniu obywatelstwa dla przesiedlencow nie wymagal wtedy zrzeczenia sie obywatelstwa polskiego. Jedynie sugerowano, by tak zrobic, ale obowiazku nie bylo.
Nadal nie rozumiem, czym w tym konsulacie sie kierowano "odmowa wystawienia ci paszportu niemieckiego", ty tam cos kompletnie zle zrozumiales najwidoczniej.
Tak czy inaczej, jesli do 1 sierpnia 1999 roku nie wyjechales do Polski i nie straciles z innych powodow obywatelstwa niemieckiego (np. przez sluzbe wojskowa w Legii Cudzoziemskiej bez zezwolenia), to ustawa o obywatelstwie z roku 2000 nadala ci automatycznie obywatelstwo niemieckie .
Podstawa prawna:
"§ 40a
Wer am 1. August 1999 Deutscher im Sinne des Artikels 116 Abs. 1 des Grundgesetzes ist, ohne die deutsche Staatsangehörigkeit zu besitzen, erwirbt an diesem Tag die deutsche Staatsangehörigkeit. Für einen Spätaussiedler, seinen nichtdeutschen Ehegatten und seine Abkömmlinge im Sinne von § 4 des Bundesvertriebenengesetzes gilt dies nur dann, wenn ihnen vor diesem Zeitpunkt eine Bescheinigung gemäß § 15 Abs. 1 oder 2 des Bundesvertriebenengesetzes erteilt worden ist."
Tak czy inaczej, jesli nie miales tak dlugo zadnego waznego dokumentu niemieckiego, nikt ci tak hop siup paszportu nie wystawi, tylko beda wymagac od ciebie pisemnego potwierdzenia (dalszego) posiadania obywatelstwa niemieckiego. Jesli mieszkasz w Polsce, musisz sie starac o to przez Bundesverwaltungsamt w Köln, opiszesz we wniosku wszystkie miejsca pobytu od przyjadzu do Niemiec, wraz z dokladnymi datami, dolaczysz kopie starych dokumentow niemieckich i Vertriebenenausweisu i dostaniesz od nich poswiadczenie (albo nie)