Utrata prawa jazdy

• Autor wątku Autor wątku g19kamil94g
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

g19kamil94g

Użytkownik
Odpowiedzi
32
Witam, 2 lata temu straciłem prawko i dostałem zakaz na 3 lata. Gdzieś słyszałem, że można starać się o skrócenie wyroku o połowę ale wyczytałem, że przy wyroku 3 lata i więcej nie ma takiej możliwości. Może jest tu ktoś kto się na tym zna i odpowie dokładnie jak to jest? Czy po zakończeniu wyroku można od razu rozpocząć kurs na prawo jazdy czy trzeba najpierw robić jakieś psychotesty czy coś w tym stylu?

Przy zakazie na 3 lata po upływie 18 miesięcy kary możesz starać się o zamianę środka karnego na jazdę pojazdami wyposażonymi w blokadę alkoholową.

Czyli jeśli złożę wniosek do sądu o skrócenie kary i sąd się zgodzi mogę jeździć pojazdami z blokadą bez zdawania ponownie egzaminu?

Musisz zdac egzamin, ale bez robienia kursu. Dodatkowo masz do zrobienia zlecone badania lekarskie w WOMP.

A jak wygląda procedura gdy minie mi te 3 lata? Normalnie zapisuje się na kurs i zaczynam od zera czy tylko egzaminy?

Po 3 latach to nie wiem. Ja robilem w polowie zakazu.

Ok to załóżmy, że zrobię to w połowie zakazu to czy po tych 3 latach będę mógł jeździć już normalnymi autami bez blokady czy będę musiał i tak robić od nowa prawko?

Po 3 latach jezdzisz normalnie kazdym autem.

Dziękuję za odpowiedzi ale jeszcze mam pytanie czy egzamin muszę zdawać i teorie i praktykę czy tylko praktykę?

Powrót