utrata prawo jazdy w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku Monika St.
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monika St.

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Zabrano mi polskie prawo jazdy w Niemczech za jazdę pod wpływem alkoholu około 2,5 promila, dodatkowo podczas parkowania doszło do stłuczki. Policja niemiecka zatrzymała prawo jazdy poszkodowany otrzymał ksero polisy. Policja niemiecka poinformowała mnie , że prawko zostanie przesłane do Polski. Czy w Polsce będę miała też zakaz prowadzenia samochodu, i czy oprócz sprawy w Niemczech będę miała sprawę w Polsce

Skoro nagrzeszyła Pani w Niemczech to sprawę karną będzie miała Pani w Niemczech. W Polsce żadnej sprawy mieć Pani nie będzie.
Odesłanie prawa jazdy do organu wydającego jest normalną procedurą.
W przypadku gdyby Pani prawo jazdy zostało zatrzymane np we Włoszech sytuacja była by analogiczna. Dokument zostałby odesłany za pośrednictwem ambasady do wystawcy.

dziękuję bardzo za odpowiedź rozumiem że w Polsce będe mogła jeździć samochodem

Będziesz miała zakaz jazdy po terenie niemiec

a jak wygląda obecnie ta sprawa? mój mąż teraz wplątał sie w podobną, miał ponad 1.1 promila więc prawko mu zabrali. na ile czasu dostała pani zakaz jazdy po Niemczech? Odbyła sie juz sprawa? jakie sa to koszty? bardzo mi zależy na odpowiedzi. dzieki z góry

czekam na papiery, w tej chwili nie znam jeszcze wyroku sądu, obecnie jestem w Polsce, prawdopodobnie okres na odesłanie prawa jazdy z Niemiec do Polski może dojść nawet do 3 miesięcy. grzywna może osiągnąć wysokośc do 2000 euro.

Ciekawe jeżeli prawo jazdy trafi do wydziału komunikacyjnego w Polsce
czy taka osoba nie zostanie skierowana na badania psychotechniczne .
W Niemczech gdy prawo jazdy zostanie zatrzymane w jednym z krajów EU
zostaje przesłane do urzędu wystawiającego prawo jazdy i wtedy osoba taka kierowana jest na badania psychotechniczne i musi udowodnić że nie nadużywa alkoholu (6 miesięcy AA.)

na chwilę obecną w wydziale komunikacji nie potrafią nic konkretnie powiedzieć tłumaczą się tym że dopiero po zapoznaniu się z dokumentacją udzielą więcej informacji,

Trzeba czekać co przyślą Niemcy wtedy będzie wiadomo co dalej.
Pozdrawiam marian

a ile juz pani czeka na paiery z sądu i sprawę, ile się to już ciągnie? nie wiem czy nie jestem natretna ale jaka kaucje od razu zarządali Niemcy? koło 500e?

Czekam dopiero 5 tygodni, sprawa najprawdopodobnie już się odbyła zaocznie,

a kaucję wzieli od razu? czy jest mozliwe że przeslą prawko na adres zamieszkania? czy do urzedu? bo mówiła tłumaczka mojemu męzowi że prawko przeslą na adres domowy po wpłaceniu 200e, mozliwe to?

Kaucje na poczet kary pobierają nawet w Polsce gdy zostanie zatrzymany obcokrajowiec w stanie nietrzeźwym jadąc samochodem skąd to zdziwienie olek1.
Prawo jazdy wraca do wydziału komunikacji w Polsce

rozumiem tylko dlaczego powiedziała prawniczka że odzyskałby prawko od razu gdyby miał 500e a miał 300e więc jak przesle reszte na konto prawko mu odeslą na adres zamieszkania?
czyli gdy przeslą to prawko do wydziału to idzie je odebrać tak po prostu? On juz wie że ma zakaz na Niemcy do roku i grzywne.

Witam.

Mój kuzyn miał zatrzymane prawko w Niemczech za alkohol.Zapłacił mandat natychmiast.Kiedy wrócił do Polski po 2 tyg.miał już prawko w domu :!:

również mam pytanko.
jeżeli właściciel pojazdu A, dał innej osobie prowadzić auto (a ta osoba nie przyznała się że utraciła prawo jazdy w Polsce i wsiadła za kierownicę), uderzył w nich pojazd B, bez dużych strat, nikomu nic się niestało. uczestnicy pojazdu A niezaczymali się pojechali dalej.
I teraz mam pytanie co grozi właścicielowi pojazdu A, jeżeli na przesłuchaniu kierowca pojazdu A, przyznaje się, że to on kierowałi iże w Polsce utracił prawko? jedyna wina właściciela tego pojazdu to to że nie wylegitymował kierowcy.

mi zabnrali prawko w niemczech bo kierowca uciekł spowodował małą kolizje ja jestem właścicielem pojazdu i teraz kiedy oddadzą mi prawko powidzieli ze odeslą do polski czy bede mogl normalnie odebrac prawko w polsce i jezdzic

Witam wszystkich. Jestem nowym użytkownikiem. Czytałem wasze wpisy, ale niestety nie znalazłem odpowiedzi, która byłaby pomocna w moim przypadku. Ja straciłem prawo jazdy w Niemczech pod wpływem alkoholu a mianowicie miałem 2,2 promila. Drugi uczestnik stłuczki miał 2,5 promila i jest rodowitym Niemcem. Prawo jazdy zostało zabrane, zapłaciłem kolegium w wysokości prawie 2000 euro. Dostałem dokumenty, z których wynika, że termin, w którym ponownie mogę robić prawo jazdy to 12.10.2011r. czyli ponad rok od wypadku/stłuczki/kolizji sam nie wiem, miało to miejsce 08.08.2010r. Dowiadywałem się na policji w Aichach w Niemczech, wg nich wszystkie papiery wyślą do mojego wydziału komunikacji. Tak przynajmniej twierdzili zaraz po wypadku. Karę jak wiemy płaci się tylko raz, nie mogę być dwa razy karany. Teraz jest początek stycznia a w moim wydziale komunikacji nic nie wiedzą jak i nic nie ma w wydziale komunikacji w Niemczech. W tym okresie byłem zameldowany, ale jakiś miesiąc po wypadku wymeldowałem się. Jednak stosowna dokumentacja i tak była wysyłana na mój adres niemiecki. Opisuję wszystko dokładnie bo nie wiem co ma na co wpływ. W listopadzie roku 2011 dowiadywałem się na policji w Aichach w Niemczech co jest grane. Powiedziałem im, że nie mam nic w Polsce dotyczącego ów zdarzenia. Otrzymałem odpowiedź sprzeczną z poprzednią (po wypadku). Stwierdzili, że moje prawo jazdy zostało zniszczone, gdyż miałem zameldowanie i przekroczyłem 1,6 promila, czyli górną granicę. Muszę robić wszystko od nowa. Jak to się ma w Polsce? Przecież figuruję jako osoba, która już posiada prawo jazdy. Mogę zdawać normalnie drugie? Muszę złożyć jakieś stosowne wyjaśnienia w moim wydziale komunikacji? Będę miał testy psychologiczne? Mogę zdawać w każdym mieście w Polsce, czy muszę mieć zameldowanie? Proszę o pomoc.moderacja ,regulamin §10

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót