Utrata statusu bezrobotnego a ponowna rejstracja

• Autor wątku Autor wątku OLŁODŹ
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

OLŁODŹ

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
w pierwszej kolejności przepraszam jeżeli temat w nieodpowiednim dziale lub już się taki powtórzył ( chodź w żadnym nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie) a chodzi dokładnie o to że jeżeli otrzymałem status osoby bezrobotnej od dnia 04.09.2014r na okres 120 dni niestety po tych 120 dniach się nie stawiłem ze względu na to że pracowałem aktualnie pracy nie posiadam i chciałbym się ponownie zarejestrować ale jeżeli dobrze rozumiem pismo to muszę odczekać teraz 180 dni w przypadku drugiego niestawiennictwa?

Dodatkowo jeżeli się okaże to prawdą czy po odczekaniu tych 180 dni mam możliwość zarejestrowania się jako bezrobodny przez Rejestracja przez Internet na stronie PUP czy muszę załatwiać to osobiście w urzędzie?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Nic nie rozumiem,
kiedy zostałeś wyrejestrowany z jaką datą i ile wynosi karencja?
pracowałeś? jaka jest data podjęcia pracy na umowie?

No właśnie, wdech... wydech... i napisz od początku.

Przede wszystkim rozróżniaj kiedy i czy uzyskałeś a kiedy utraciłeś status bezrobotnego i na jaki okres (120 czy 180 dni), a najlepiej posłuż się datami.
Chętnie pomogę, ale na razie ja też nic z tego nie rozumiem.
OLŁODŹ napisał:
jeżeli się okaże to prawdą czy (...) mam możliwość zarejestrowania się jako bezrobodny przez Rejestracja przez Internet na stronie PUP czy muszę załatwiać to osobiście w urzędzie?
Rejestracji ZAWSZE dokonuje się osobiście. Przez internet możesz conajwyżej podać potrzebne do rejestracji dane, ale za osobę bezrobotną możesz zostać uznany dopiero po osobistej rejestracji w PUP, podczas której każdy bezrobotny musi zadeklarować osobiście zdolność i gotowość do pracy.

Ostatnia edycja:
Powrót