utrata statusu bezrobotnego a umowa z pup

• Autor wątku Autor wątku paula56
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paula56

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
jak to jest z dotacją na działalność a utratą statusu bezrobotnego.
Otrzymałam kasę na otwarcie działalności gospodarczej, muszę ją otworzyć do dnia 4 kwietnia 2018- gdyż od kwietnia ma wejść ustawa o półrocznym darmowym zusie przez pół roku. Natomiast dostałam również pismo iż utraciłam status osoby bezrobotnej z dn. 12 lutego 2018. i tu się zaczynają przysłowiowe schody:
1. Z tego co czytałam ubezpieczenie zdrowotne traci ważność 30 dni od dnia utraty statusu czyli 13 marca 2018, a działalność mam założyć po 1 kwietnia.
Więc od 13 marca do 3-4 kwietnia 2018 - pozostaje bez ubezpieczenia,co jest dla mnie niewyobrażalne. Ubezpieczenie przez rodziców nie wchodzi w grę bo nie żyją, męża nie mam. Czy w takiej sytuacji mogę sama opłacić sobie składkę zdrowotną np. w nfz, nie tracąc przy tym dotacji która otrzymałam.
2. Czy opłacając taka składkę zdrowotną nie będę miała potem problemów z jej anulowaniem jak podejmę działalność gospodarczą
Będę wdzięczna za każdą pomoc.

1. Moim zdaniem tak jest to sprawa indywidualna.
2. Nie.
Otrzymałam kasę na otwarcie działalności gospodarczej, muszę ją otworzyć do dnia 4 kwietnia 2018- gdyż od kwietnia ma wejść ustawa o półrocznym darmowym zusie przez pół roku

Przede wszystkim zainteresował mnie ten zapis.
Czy w umowie z PUP nie ma zapisu mówiącego, że należy opłacać pełne składki od dnia otwarcia dz.g?

Powrót