Utrata statusu bezrobotnego-Prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku czarna25olk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czarna25olk

Witam bardzo proszę o pomoc .
Moja mama leży od listopada w szpitalu w związku z tym nie wstawiła się w urzędzie pracy w omówionym terminie i została pozbawiona statusu bezrobotnego i automatycznie straciła ubezpieczenie o czym dowiedziałam sie dziś dodam ,ze mama cały czas przebywa w szpitalu czy można coś zrobić aby przywrócili ja z powrotem jako osobę bezrobotna .
W urzędzie pracy nie dowiedziałam się niczego konkretnego nikt nie potrafił udzielić mi odpowiedzi .

Po pierwsze osoba bezrobotna to osoba zdolna i gotowa do podjęcia zatrudnienia!Urząd Pracy opłaca ubezpieczenie zdrowotne osobom bezrobotnym aby ich wspomóc w trudnej sytuacji w której się znaleźli na czas poszukiwań pracy. Proszę nie traktować urzędu pracy tylko i wyłącznie jako instytucji ubezpieczającej. Pracujący członek rodziny z tego co się orientuję może ubezpieczyć wstępnego członka rodziny pozostającego we wspólnym gospodarstwie domowym. Można tez zwrócić się po pomoc w tym zakresie do MGOPS.
Jeśli chodzi o samo stawienie się na wizycie to już w momencie gdy pani mama została przyjęta do szpitala powinno wpłynąć zawiadomienie o pobycie w szpitalu do PUP a później powinno być dostarczone zwolnienie lekarskie. Skoro dopiero teraz pani dowiedziała się że mama utraciła status osoby bezrobotnej to wnioskować można że wizyta mamy miała być w styczniu bądź na koniec grudnia a mama pani leży w szpitalu od listopada. Nikt nie zawiadomił o tym PUP? W przypadku dostarczania zwolnień lekarskich brak gotowości do podjęcia zatrudnienia z przyczyn zdrowotnych nie może być dłuży niż 90 dni. Od decyzji zawsze można się odwołać.

Powrót