Utrata statusu bezrobotnego.

• Autor wątku Autor wątku Krystian0000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krystian0000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam! Jeśli stracę status osoby bezrobotnej na 120 dni, czy mogę w tym czasie podjąć pracę?

Oczywiście. Jedyną niedogodności jest brak możliwości zarejestrowania się w PUP jako bezrobotny.

Nawet sam możesz opłacać składki na ubezpieczenie zdrowotne ale nie polecam, bo za droga impreza ;)

Mam taki problem;Po wykorzystaniu 182 dni zasiklowych i 90dni nieobecnych usprawiedliwionych L4,zostalam zwolniona z pracy.Od razu zarejestrowałam się w PUP i przyznano mi zasiłek.W czasie kiedy byłam na zasiłku miałam operację kręgosłupa,po czym po 90 dniach L4,zostałam pozbawiona prawa do zasiłku i wyrejestrowana.Po 5 miesiącach od pierwszej operacji miałam drugą,na innym odcinku kręgosłupa.W Sądzie złożyłam odwołanie od decyzji zus,w sprawie prawa do renty.Obecnie jestem zawieszona w próżni.Nie wiem czy mogę w tej sytuacji coś działać,czy czegoś nie zaniechałam.Jestem w trudnej sytuacji,bez środków do życia.:o Proszę o radę i podpowiedż co mam dalej robić :(

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skierować kroki do ośrodka pomocy społecznej.

Witam, mam taki problem. Miałam się stawić na podpis do UP dnia 05.03. Niestety choroba rozłożyła mnie do tego stopnia że nie dałam rady się stawić. Mam zaświadczenie lekarskie że byłam niezdolna do podróży i stawienia się od dnia 05.03 do dnia 14.03. Z pewnością decyzja o wyrejestrowaniu została już wydana ponieważ nie złożyłam tego zaśw. w ciągu przepisowych 7 dni. Teraz pozostaje tylko odwołanie. Czy jest szansa powodzenia? Bardzo mnie niepokoi ta sprawa ponieważ staram się o staż a 4 miesiące w plecy to dla mnie bardzo dużo. Czy jest w ogóle jakaś szansa że przywrócą mi status bezrobotnego?

siara55 napisał:
Teraz pozostaje tylko odwołanie. Czy jest szansa powodzenia?
Jest. Bardzo dobrze, że masz zaświadczenie lekarskie obejmujące więcej niż 7 dni... jest to dowód na to, że nie mogłaś ani stawić się 5.03 ani usprawiedliwić nieobecności w ciągu 7 dni. Niestety, choroba nie wybiera, także odwołuj się i koniecznie załącz do odwołania to zaświadczenie.

Ostatnia edycja:
Powrót