utrata statusu bezrobotnego

• Autor wątku Autor wątku Pracownik93
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pracownik93

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam,

Jestem z małego miasteczka od pewnego czasu byłem zarejestrowany w PUP, ostatnio dostałem skierowanie do pracy na pół etatu za 925 zł brutto w swojej miejscowości jako opiekun w pewnym DPS. Poszedłem zobaczyć tą pracę i okazało się że będę musiał pomagać starszym osobom we wszystkim, (przewijać, myć). Jestem młodym człowiekiem mam 22 lata i było to dla mnie bardo nie przyjemne więc nie chciałem pracować tam. Na skierowaniu napisali mi że rezygnuje bo są za małe zarobki. Gdy zaniosłem skierowanie, pośredniczka nic nie mówiąc wysłała mnie do innego pokoju gdzie dali mi decyzje że zostałem pozbawiony statusu osoby bezrobotnej. Nie zdziwiło by mnie to gdyby nie fakt ze parę dni wcześniej zapewniała mnie ta Pani ze dostane inne skierowanie jak nie będę chciał tam pracować. Chcę napisać odwołanie od decyzji, czy mam jakieś szanse żeby odzyskać status bezrobotnego? Czytałem że praca musi być przeliczeniowo na minimalne wynagrodzenie czyli te 925zł pod to podlega? Proszę o pomoc. Pozdrawiam.

Odmowa przyjęcia pracy następuje, wtedy gdy zaproponowana oferta spełnia wymogi tej definicji:

odpowiednia praca - oznacza to zatrudnienie lub inną pracę zarobkową, które podlegają ubezpieczeniom społecznym i do wykonywania których bezrobotny ma wystarczające kwalifikacje lub doświadczenie zawodowe lub może je wykonywać po uprzednim szkoleniu albo przygotowaniu zawodowym dorosłych, a stan zdrowia pozwala mu na ich wykonywanie oraz łączny czas dojazdu do miejsca pracy i z powrotem środkami transportu zbiorowego nie przekracza 3 godzin, za wykonywanie których osiąga miesięczne wynagrodzenie brutto, w wysokości co najmniej minimalnego wynagrodzenia za pracę w przeliczeniu na pełny wymiar czasu pracy;

Należy złożyć odwołanie.

dziękuje za odpowiedź dziś złożę odwołanie i zobaczymy co będzie dalej.

Powrót