Utrata wartości pojazdu w wyniku kolizji

• Autor wątku Autor wątku submarin
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

submarin

Użytkownik
Odpowiedzi
254
Czy w związku z utratą wartości pojazdu można domagać się odszkodowania?
ZBYSZEK

Jeśli samochód zostanie naprawiony, to można

No tak, ale w jakiej wysokości gdy samochód jest nowy a karoserie trzeba spawać!!

W przypadku uszkodzenia samochodu wskutek wypadku komunikacyjnego, odszkodowanie z tytułu naprawy samochodu może obejmować, oprócz kosztów jego naprawy, także sumę pieniężną, stanowiącą różnicę pomiędzy wartością tego samochodu przed uszkodzeniem i po naprawie (Uchwała Sądu Najwyższego - Izba Cywilna z dnia 12 października 2001 r., III CZP 57/2001). W tym przypadku chodzi o naprawienie szkody w postaci utraty wartości rynkowej samochodu. Po naprawieniu samochodu, pojazd taki odzyskuje swoją pełną sprawność techniczną, jednak nie uzyskuje wartości rynkowej takiej jak przed zdarzeniem. Nawet autoryzowany warsztat samochodowy, który dokonuje naprawy zgodnie z technologią producenta i przy użyciu oryginalnych części zamiennych, nie jest w stanie wykonać prac blacharskich i lakierniczych na takim poziomie jak producent samochodu. W takim przypadku ślady naprawy są łatwe do zidentyfikowania przez specjalistów. Natomiast naprawione elementy nie cechują się już taką trwałością jak elementy nieuszkodzone i niewymieniane. W związku z tym dochodzi do utraty wartości rynkowej takiego pojazdu.

A jak to obliczyć!!!

Jeśli samochód zostanie naprawiony, to można

A gdzie jest wymóg naprawienia samochodu?

Odszkodowanie jak sama nazwa wskazuje przysługuje w wysokości szkody jaką poniosłeś (spadek wartości auta, części, koszty naprawy itp.)

Wysokości szkody nikt ci na forum nie poda, najczęściej określa ją rzeczoznawca TU, jeżeli się z przyznanym odszkodowaniem nie zgadzasz wtedy możesz się odwołać, możesz też iść do sądu gdzie szkodę wyceni niezależny biegły sądowy.

Zgodze się z tym że przy wycenie biegłego TU najczęściej nie biorą pod uwagę spadku wartości , ale gdy biorą pod uwagę stan z przed wypadku to już tak. Możesz zlecić też wycenę spadku w drodze tzw. prywatnej opinii biegłego i przedstawić im wezwanie do zapłaty...

Ostatnia edycja:
MarLew napisał:
A gdzie jest wymóg naprawienia samochodu?

Nie tyle chodziło mi o faktyczne przeprowadzenie naprawy, bo takiego wymogu może i nie ma, ale o to, że samochód jest naprawialny, że nie stanowi szkody całkowitej; to jest chyba logiczne. Utrata wartości pojazdu polega na tym, że samochód powypadkowy przedstawia niższą wartość niż taki sam samochód niebity. W przypadku szkody całkowitej wylicza się odszkodowanie na innych zasadach.

A jak się wyznacza ubytek wartości pojazdu, który nie został naprawiony? Nie wszystkie naprawy powodują obniżenie wartości.

Jest rozerwana karoseria ........trzeba spawać.PZU odpisało mi , że moje roszczenie zostanie przekazane PTU. To po co jestem ubezpieczony. Może szkodę miałem usunąć nie z autocasko a OC?

Z autocasco możesz dostać tyle, ile wynika z warunków ubezpieczeń, wszystkie szkody i straty jakie wynikają z wypadku, a nie są objęte AC, mogą byc pokryte tylko z OC. Ubezpieczyciel AC nie ma żadnego obowiązku zajmować się Twoimi roszczeniami nie objętymi tą polisą.
Zawsze w takiej sytuacji sa dwie opcje - od razu zgłosić wszyskie roszczenia do ubezieczyciela OC sprawcy, albo to co objete AC - do swojego ubezpieczyciela, a do OC to, co poza AC wykracza.

Powrót