Utrudnienia w zakupie działki

• Autor wątku Autor wątku Piotr_k84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Piotr_k84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam serdecznie,

zwracam się z dość nietypową sprawą. Otóż chciałbym odkupić ogródek działkowy w Warszawie, na terenie jednego z Rodzinnych Ogródków Działkowych.

Z osobami, które wywiesiły ogłoszenie wszystko było ustalone - pozostało tylko dopełnienie formalności w zarządzie, któremu podlega dany ROD.

Wszystko było w porządku do momentu, kiedy okazało się, że nie mam stałego meldunku w Warszawie, a w mieście rodzinnym z którego pochodzę.

W Ustawie o ROD, wewnętrznym regulaminie ROD i jego statucie jest napisane m.in:

§ 8
Członkostwo w PZD jest otwarte dla wszystkich, bez względu na narodowość, rasę, płeć, religię, język, pochodzenie społeczne i etniczne lub poglądy polityczne.

§ 9
1. Członkami PZD mogą być:
1) osoby fizyczne pełnoletnie, zamieszkałe na stałe na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej,
2) osoby prawne i jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej.
2. Osoby prawne i jednostki organizacyjne nie posiadające osobowości prawnej mogą być jedynie członkami wspierającymi PZD.

Art. 4. Rodzinne ogrody działkowe są urządzeniami użyteczności publicznej.

W mojej ocenie takie działanie zarządu ewidentnie jest pogwałceniem moich swobód obywatelskich i dostępu do miejsc użyteczności publicznej (zwłaszcza, że nie jestem i nie byłem nigdy sądownie pozbawiony swobód obywatelskich).

Uprzejmie proszę o opinię na powyższy temat.

Powrót