Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo. Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z alternatywnej przeglądarki.
Czy uwierzytelnione ksero odpisu postanowienia sądu jest dal komornika dokumentem prawnym? Czyli czy jeżeli przedłożę ten dokument komornikowi zanim dostarczę odpis postanowienia wstrzyma egzekucję komorniczą.
Nie przez notariusza. Dostalismy w sadzie ksero odpisu postanowienia. Powiedziano nam, ze to ksero uwierzytelnione. Czy to faktycznie jest dokument prawny?
Sam odpis nie jest już oryginałem (który zostaje w sądzie) choć ma moc oryginału...ksero odpisu to tylko ksero...dokument powinien być potwierdzony przez notariusza.
Komornik nie musi w mojej ocenie wstrzymywać się z czynnościami.
Czyli komornik dostajac juz sygnał, (bo wiadomo, ze za pare dni bedzie odpis z sądu) działa dalej wiedzac nawet, ze osoba nie jest dłuznikiem??? Przeciez to sie wyrzadza komus krzywdę. I do tego świadomie.
Komornik działa na wniosek wierzyciela i to wierzyciel wyrządza krzywdę dłużnikowi wiedząc o takim orzeczeniu wcześniej niż komornik i nie umarzając w związku z tym sprawy.
Komornik nie jest stroną postępowania egzekucyjnego.
Ale wróćmy do tematu, jeżeli za ten dokument zapłaciłam w sądzie opłatę sądową w postaci znaczków, dostałam ksero uwierzytelnione to wg Panów nie jest to dokument ważny dla komornika. Czy tak?
Czy na tej kserokopii ma Pani stwierdzenie prawomocności orzeczenia ? Jeśli nie to dokument taki nie może być wogóle załącznikiem do wniosku o umorzenie sprawy egzekucyjnej.
mam napisane ze orzeczenie jest ostateczne i nie przysługuje od niego odwołanie. Pieczatka o tym, pieczatka z sądu oraz pieczatka sekretarza są czarne jak na ksero i poswiadczenie piecztką czerwoną za zgodnosc z oryginałem kierownik sekretariatu sądu wydziału.
Moim zdaniem powinien być oryginał lub odpis poświadczony tak jak w par.2 art.129 kpc (KPC):
...
Art. 129. § 1. Strona powołująca się w piśmie na dokument obowiązana jest na żądanie przeciwnika złożyć oryginał dokumentu w sądzie jeszcze przed rozprawą.
§ 2. Zamiast oryginału dokumentu strona może złożyć odpis dokumentu, jeżeli jego zgodność z oryginałem została poświadczona przez notariusza albo przez występującego w sprawie pełnomocnika strony będącego adwokatem, radcą prawnym, rzecznikiem patentowym lub radcą Prokuratorii Generalnej Skarbu Państwa.
ale z kolei par.1 daje możliwość złożenia kopii jeśli strona przeciwna nie zażąda oryginału.