O
oka
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry. Chciałabym uzyskać poradę w następujacej kwestii. 31 lipca tego roku weszła w życie ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych. Mnie interesuje kwestia uwłaszczenia mieszkania, do którego moja mama lokatorskie prawo spółdzielcze. Aby uwłaszczyć nasze mieszkanie potrzebna jest zgoda mojej mamy i mojego taty. Niestety moja mama jest chora na schizofrenię i tacie jest trudno się z nią porozumieć, gdyż mama uważa go za wroga i w żadnym razie nie można z nią porozmawiać na ten temat, gdyż od razu wybucha awantura. Mama ubzdurała sobie, że tata chce ją usunąć z tego mieszkania i nie docierają do niej żadne argumenty, że jest szansa na wykupienie mieszkania za grosze i szkoda zmarnować taką szanse. Czy da się jakoś obejść przepisy, chodzi mi o jakieś orzeczenie od lekarza psychiatry dla spółdzielni mieszkaniowej lub sądu? Chciałabym jeszcze zaznaczyć, że mama sporadycznie zażywa leki przepisane od lekarza psychiatrę, gdyż mówi, że wywołują skutki uboczne. Bardzo proszę o poradę. Dziękuję.