uwolnić się od spółki z o.o

• Autor wątku Autor wątku renifer1977
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

renifer1977

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Chciałam, się zapytać jak wygląda sytuacja kiedy członek zarządu i jednocześnie prezes, który miał być wynagradzany od zysku (firma na razie nie posiada zyskow) chce zrezygnować z tych funkcji? Moi wspólnicy nie chcą rozwiązać spółki - tylko mnożą jej koszty, nie możemy dojść do porozumienia co do przyszłości, chciałabym uwolnić się od nich tylko nie wiem jak..

czy mam zlożyć rezygnację z funkcji prezesa i członka zarządu? czy da mi to bezpieczeństwo finansowe tzn czy od tej daty nie bede juz odpowiadala za zaciagane zobowiazania? dodam ze jestem jednoczesnie wspolnikiem (jednym z trzech), dziekuje

Tak, od tej daty nie odpowiada Pan za zobowiązania w trybie 299 ksh. Jednakże może Pan odpowiadać za stare zobowiązania, jeśli nie został złożony wniosek o upadłość w terminie. Jako wspólnik ponosi Pan odpowiedzialność "wkładem".

Jeśli natomiast chcesz się całkiem uwolnić... możesz wypowiedzieć umowę.

Sebo napisał:
Jeśli natomiast chcesz się całkiem uwolnić... możesz wypowiedzieć umowę.

a jak się wypowiada umowę spółki z o.o.??
zaciekawiłeś mnie..

Nie wypowiada, tylko unika odpowiedzialności. Wypowiedzenie umowy spółki kapitałowej, jeśli już w ogóle coś takiego istnieje, to nie zwalnia od odpowiedzialności z art. 299 ksh.:cool:

rafal_26 napisał:
Nie wypowiada, tylko unika odpowiedzialności. Wypowiedzenie umowy spółki kapitałowej, jeśli już w ogóle coś takiego istnieje, to nie zwalnia od odpowiedzialności z art. 299 ksh.:cool:

tyle jeszcze pamiętam:)) bylem ciekawy co ludzik miał na myśli...

Powrót