Uwzględnienie pracy w Anglii przy naliczaniu wysokości emerytury

• Autor wątku Autor wątku 123henryk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

123henryk

Użytkownik
Odpowiedzi
98
Czy moja roczna praca w Anglii ( 2007 rok ) będzie uwzględniona przy naliczaniu wysokości emerytury ?
Mam informację z ZUS , że „ brytyjska instytucja ubezpieczeniowa potwierdziła przebieg zatrudnienia – ubezpieczenia ” , ale nie ma tam wysokości pobranych składek.
W przesyłanych przez ZUS informacjach - okres ten jest przedstawiany jako nieskładkowy .
Czy tak powinno być ?

Jeśli w Anglii pracowałeś dłużej niż 1 rok, to będziesz mógł się starać właśnie tam o cząstkową emeryturę - jeśli spełnisz tamtejsze warunki. W Polsce ten okres nie zostanie doliczony do emerytury. Okres nieskładkowy to coś innego niż okres bez składek. W informacji masz pewnie dziurę w ubezpieczeniu, tak?

Dziękuję za informację . Mam potwierdzenie zatrudnienia w Anglii w ilości 51 tygodni. Czy to uprawnia do cząstkowej emerytury ? Jeśli nie, to czy pobrane składki przepadają w Anglii ? Czy nie można ich jakoś przenieść do ZUS w Polsce ?
Tak jak piszesz –w potwierdzeniach przesyłanych z ZUS - jest dziura w ubezpieczeniu .

51 tygodni to mniej niż rok, więc według przepisów o unijnej koordynacji Wielka Brytania nie ma podstaw, żeby policzyć Ci proporcjonalną emeryturę. Natomiast w nowym systemie emerytalnym w Polsce nie ma opcji skorzystania z angielskich okresów pracy, nie będą doliczone do emerytury polskiej.
Proponuję sprawdzić, czy Wielka Brytania za ten niecały rok może Ci coś dać - niestety nie znam brytyjskiego prawa o ubezpieczeniach i nie orientuję się, czy przewidują coś na taką sytuację. Spróbuj zapytać na forum o sprawach zagranicznych.

Dla emerytów , którzy pracowali w Anglii . Może ktoś skorzysta.
Po przesłaniu dokumentów ( przez mój ZUS ) do ZUS Gdańsk , który obsługuje pracujących w Anglii i po około rocznym oczekiwaniu – otrzymałem emeryturę za pracę w Anglii ( 51 tygodni ) w wysokości ok 10 funtów tygodniowo . Z tego US pobiera od razu 18 % , i 9% na zdrowotne .

Powrót