Uwzględnienie skargi w części. Art.54 § 3 p.p.s.a.

• Autor wątku Autor wątku lepacz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lepacz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam

Miałbym znowu zapytanie.

Czy GDDKiA w trybie autokontroli na podstawie art. 54 § 3 może uwzględnić skargę w części, (po czym przesłać ją do WSA)? Chociaż zgodnie z treścią art.: "Organ, którego działanie, bezczynność lub przewlekłe prowadzenie postępowania zaskarżono, może w zakresie swojej właściwości uwzględnić skargę w całości do dnia rozpoczęcia rozprawy..."

Czy jest to na tyle rażące uchybienie, że można wnieść skargę do WSA?

W jakim terminie powinien "autokontroli" dokonać?

Czy musi mnie poinformować o przekazaniu skargi do sądu?

Wdzięczny byłbym za ewentualne wskazówki.

lepacz napisał:
Czy GDDKiA w trybie autokontroli na podstawie art. 54 § 3 może uwzględnić skargę w części, (po czym przesłać ją do WSA)?

II SAB/Lu 36/13 - Wyrok WSA w Lublinie z 2013-06-13

Rację ma Kolegium podnosząc niedopuszczalnośść wszczęcia przez organy administracji publicznej postępowania w celu zmiany, uchylenia lub stwierdzenia nieważności decyzji po wniesieniu skargi do sądu administracyjnego, który to pogląd funkcjonuje również w literaturze ( Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Tadeusz Woś, Hanna Knysiak – Molczyk, Marta Romańska Wyd. LexisNexis 2005 str. 269 i podane tam orzecznictwo, Prawo o postępowaniu przed sądami administracyjnymi – Bogusław Dauter, Bogusław Gruszczyński, Andrzej Kabat, Małgorzata Niezgódka – Medek wyd. Wolters Kluwer 2009 str. 188).

:ok:

Na dalsze pytania czasu brak.

Napiszę jaki będzie finisz.

Pozdrawiam.

Witam ponownie.
WSA w Warszawie zadecydował jednak, że zgodnie z Art.54 § 3 p.p.s.a. GDDKiA mógł uwzględnić skargę w części i przekazać ją dalej do sądu administracyjnego. Odrzucił moją skargę. O uzasadnienie nie wystąpiłem (nieświadomie).
Ustawodawca uznał w międzyczasie, że drakońską karę administracyjną za moje "przewinienie" należy zmniejszyć sześciokrotnie ale to nie miało dla sądu znaczenia. Ja jestem winny systemowi sumę obliczoną wg starych zasad.

Czy zgodzi się prawnik sporządzić w moim imieniu skargę kasacyjną nie mając uzasadnienia (czy jest sens)?

Czy należności zatwierdzone decyzją z rygorem natychmiastowej wykonalności ulegną przedawnieniu po 5 latach od końca roku kiedy stały się wymagalne? Czy też moje prośby o umorzenie należności (decyzje odmowne organu, orzeczenia WSA) przerwały bieg przedawnienia? (Czynności egzekucyjnych przez 3 lata nikt nie podejmował)

Pozdrawiam wszystkich.

lepacz napisał:
Witam ponownie.
WSA w Warszawie zadecydował jednak, że zgodnie z Art.54 § 3 p.p.s.a.

może pan podac sygnaturę akt?

lepacz napisał:
Czy zgodzi się prawnik sporządzić w moim imieniu skargę kasacyjną nie mając uzasadnienia (czy jest sens)?.

Trzeba wystąpić do WSA o uzasadnienie, w przeciwnym razie trudno zredagowac skarge kasacyja.

lepacz napisał:
przerwały bieg przedawnienia? (Czynności egzekucyjnych przez 3 lata nikt nie podejmował)

Nie, bo zaskarżenie decyzji nie sprawia, że ona przestaje być prawomocna

Dziękuję za zainteresowanie.
Sygnatura akt to V SA/Wa 1115/14.
Rozprawa odbyła się 25 listopada a ja sobie czekałem aż orzeczenie ukaże się w CBOSA, nie ukazało się. Potem czekałem na listonosza, nie przyszedł.
W końcu doczytałem na Waszym Forum, że miałem 7 dni (ale od dnia rozprawy) żeby wystąpić o uzasadnienie, bo nikt mi chyba samego orzeczenia dobrowolnie nie dostarczy, jeżeli skarga została odrzucona.

A czy możliwe jest (teoretycznie) wystosowanie takiej skargi do NSA bez zapoznania się z uzasadnieniem? Tylko na podstawie mojej skargi do WSA?

"§ 3. Organ, którego działanie, bezczynność lub przewlekłe prowadzenie postępowania zaskarżono, może w zakresie swojej właściwości uwzględnić skargę w całości do dnia rozpoczęcia rozprawy. Uwzględniając skargę, organ stwierdza jednocześnie, czy działanie, bezczynność lub przewlekłe prowadzenie postępowania miały miejsce bez podstawy prawnej albo z rażącym naruszeniem prawa."

A może ten § należy rozumieć tak, że organ może uwzględnić skargę w całości ale nie musi, czyli może uwzględnić także w części. Bo nie ma tam stwierdzenia, że "...uwzględnić skargę JEDYNIE w całości"?
Podobnie jest z umarzaniem należności podatkowych. Przy wystąpieniu nawet wszystkich przesłanek łącznie może umorzyć ale nie musi.

Czy możliwe byłoby, żeby skarga została odrzucona dlatego, że należność uległa przedawnieniu po 3 latach??? (3 lata już minęły) :)

lepacz napisał:
A czy możliwe jest (teoretycznie) wystosowanie takiej skargi do NSA bez zapoznania się z uzasadnieniem? Tylko na podstawie mojej skargi do WSA?

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/B71BA2AD83

Natomiast w myśl art. 177 § 1 p.p.s.a. skargę kasacyjną wnosi się do sądu, który wydał zaskarżony wyrok lub postanowienie, w terminie trzydziestu dni od dnia doręczenia stronie odpisu orzeczenia z uzasadnieniem.
Zdaniem Naczelnego Sądu Administracyjnego, z brzmienia powyższego przepisu jednoznacznie wynika, że skarga kasacyjna nie może być skutecznie wniesiona bez uprzedniego wniosku o sporządzenie uzasadnienia. Skarga taka, jako przedwczesna, jest niedopuszczalna. Oznacza to, że osoba, która nie wystąpiła o uzasadnienie orzeczenia, nie może skutecznie wnieść skargi kasacyjnej.

http://orzeczenia.nsa.gov.pl/doc/241CDD353F

Podmiot, który nie wystąpi o uzasadnienie orzeczenia, nie może skutecznie wnieść skargi kasacyjnej. W rozpoznawanej sprawie, jak słusznie zauważył Wojewódzki Sąd Administracyjny w Lublinie w zaskarżonym postanowieniu, E. L. wniosła bezskutecznie skargę kasacyjną, gdyż nie poprzedziła tej czynności stosownym wnioskiem o sporządzenie i doręczenie jej uzasadnienia orzeczenia. Skarga kasacyjna E. L. była zatem niedopuszczalna.

Ostatnia edycja:
Powrót