Uwzględnienie zażalenia BEST I

• Autor wątku Autor wątku imodi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

imodi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam Serdecznie!

Dzisiaj zostało odebrane postanowienie Sądu Rejonowego w Elblągu o uwzględnieniu zażalenia w przedmiocie nadania klauzuli wykonalności nakazowi zapłaty.

W rozmowie z Best I otrzymałam informację, że należy złożyć u nich reklamację i czekać na rozpatrzenie. Nie chciano poinformować o czasie rozpatrzenia tej reklamacji. Best I otrzymał także Postanowienie z Sądu.

Moje pytanie:

Jak skutecznie i najszybciej dochodzić zwrotu pobranych pieniędzy?
Egzekucją z poborów zajmował się komornik z miasta mojego zamieszkania.

Pozdrawiam M.

W takich sytuacjach wierzyciele sami zwracają tę część należności, którą otrzymali.

Niektórzy jednak dopiero po prawomocnym oddaleniu powództwa.

Pozostała część jedynie na drodze sądowej.

W piśmie z Sądu jest napisane, że od decyzji o uwzględnieniu zażalenia nie przysługuje zażalenie, czyli oznacza to że ta decyzja jest prawomocna i można żądać zwrotu gotówki powiedzmy w terminie 2 tyg?
Pozdrawiam

Nie, bo to kwestia formalna, a nie kwestia zasadności pozwu.

Nie rozumiem... Czyli ta decyzja Sądu tak naprawdę nie uprawnia do niczego? Mimo uchylenia klauzuli wykonalności nie mogę żądać zwrotu pobranej w całości kwoty?
Pozdrawiam serdecznie

imodi napisał:
Czyli ta decyzja Sądu tak naprawdę nie uprawnia do niczego? Mimo uchylenia klauzuli wykonalności nie mogę żądać zwrotu pobranej w całości kwoty?
Sąd musiałby oddalił powództo. To nie jest to samo.

Ostatnia edycja:
Skutkuje jedynie umorzeniem egzekucji, o ile złożysz taki wniosek.

Oczywiście trzeba też powalczyć o obciążenie kosztami wierzyciela, o czym piszemy w kilku wątkach pobocznych...

Ps. a co masz rozumieć??

egzekucja już została w całości przeprowadzona... Czyli jeśli dobrze rozumiem nie należy mi się zwrot tej wyegzekwowanej kwoty?

Należy Ci się, zacznij tylko wreszcie działać (czytać), a nie pytać 20 razy o to samo.

W pierwszej kolejności trzeba zaskarżyć decyzję komornika, aby sąd zmienił podstawę umorzenia egzekucji na art. 825 pkt 2 kpc i obciążył kosztami egzekucji wierzyciela.

W międzyczasie sąd rozpozna sprawę i jak oddali pozew z uwagi na jego bezzasadność (pamiętaj też, aby w sprzeciwie napisać, że nawet jak roszczenie jest zasadne, to aby sąd oddalił pozew, bo roszczenie jest w całości zaspokojone), wówczas możesz skutecznie wnosić o zwrot kasy do wierzyciela.

Jak nie odda dobrowolnie, to pozew do sądu.

Egzekucją zajmował się komornik z mojego miasta. Sprawa zaś toczyła się w Sądzie Rejonowym w Elblągu. W jakim miejscu należy zaskarżyć decyzję komornika o wszczęciu egzekucji?
Rozumiem że w pozwie mam napisać " Zaskarżam decyzję komornika o wykonaniu egzekucji z uwagi na fakt iż tytuł wykonalności utracił ważność w decyzji Sądu Rejonowego w Elblągu. Jednocześnie proszę o zmianę podstawy umorzenia egzekucji na art. 825 pkt 2 kpc.
Dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam

Zawsze na drukach od komornika masz pouczenie :) Skargę na komornika należy złożyć w Sądzie w Twoim mieście.

Na forum w stosownych wątkach o firmach windykacyjnych są dziesiątki przykładów. Trzeba tylko poszukać, widać nie chce się, a później będzie płacz...

Witam ponownie. Dzisiaj otrzymałam pismo z Sądu w Elblągu gdzie best ponownie wnosi o uznanie zasadnosci dlugu i odrzucenie mojego zażalenia. Sprawa ma się odbyć 19 lutego w Elblągu. Niestety nie mam możliwości stawienia sie na rozprawie i nie stać mnie na zastępstwo procesowe. Dług jest z 2003 roku. Czy istnieje jakaś możliwość aby sprawe rozpatrzył Sąd właściwy dla mojego miejsca zamieszkania? Zostało tylko 7 dni. Dług został już w całości pobrany przez komornika.
Pozdrawiam

Ostatnia edycja:
Witam. Bardzo proszę o jakąś odpowiedź. Czy wysłanie pisma z prośbą o przeniesienie sprawy do mjego miasta poskutkuje? zastało 6 dni do sprawy.
Pozdrawiam

ty walcz z powództwem, nie z samą klauzulą. napisz zwięźle po kolei co się działo w sprawie

Złożyłam zażalenie z uwagi na fakt doręczenia przesyłek pod nieistniejący adres. Sąd po 6 miesiącach uchylił klauzulę wykonalności i tylko tyle, jednocześnie poprosił mnie o uzupełnienie dokumentów. Dokumenty wysłałam jakieś 3 miesiące temu. Teraz przyszło wezwanie do Sądu w Elblągu na 19 lutego. Best podnosi bezzasadność mojego zażalenia. Wnioskowałam o przywrócenie terminu, sprzeciw od nakazu zapłaty. Jak napisałam nie mam możliwości stawić się na rozprawie ani pieniędzy na zastępstwo procesowe. Elbląg jest 400 km ode mnie. Dług powstał w 2003r.

dlaczego akurat w sadzie w elblagu???

Tam została złożona sprawa przez Best, tam sie odbywała i tam teraz też będzie, nie wiem dlaczego ale jest to dla mnie niekomfortowe.

pisz pismo i slij priorytetem wniosek o zmiane sadu na wlasciwy miejscowo pozwanemu. ten w elblagu to nie wiadomo skad wziety. ale wiadomo po co - by cie zniechecic do walki...

Powrót