Uzasadnienie wniosku o zmianę nazwiska

• Autor wątku Autor wątku siwy30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

siwy30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
potrzebuję dobre, i szczegółowe uzasadnienie dot. zmiany przeze mnie nazwiska. W lutym tego roku skończę 18 lat. W swoim piśmie zawarłem już informację: z ojcem nie utrzymuję kontaktu, łączy mnie z nim tylko stosunek alimentacyjny.

Jest to oczywiście za mało, nie wiem co jeszcze napisać. Pomocy

Ustawa z dnia 17 października 2008 r. o zmianie imienia i nazwiska

Art. 4. Przesłanki zmiany imienia lub nazwiska

1. Zmiany imienia lub nazwiska można dokonać wyłącznie z ważnych powodów, w szczególności gdy dotyczą zmiany:
1) imienia lub nazwiska ośmieszającego albo nielicującego z godnością człowieka;
2) na imię lub nazwisko używane;
3) na imię lub nazwisko, które zostało bezprawnie zmienione;
4) na imię lub nazwisko noszone zgodnie z przepisami prawa państwa, którego obywatelstwo również się posiada.
2. Zmiany imienia lub nazwiska cudzoziemca, który uzyskał w Rzeczypospolitej Polskiej status uchodźcy, można dokonać wyłącznie ze szczególnie ważnych powodów związanych z zagrożeniem jego prawa do życia, zdrowia, wolności lub bezpieczeństwa osobistego.

siwy30 napisał:
W swoim piśmie zawarłem już informację: z ojcem nie utrzymuję kontaktu, łączy mnie z nim tylko stosunek alimentacyjny.
. Stanowczo za mało a nawet nie powód. Masz 18 lat więc możesz zmienić "stosunki" nie tylko do alimentacyjnych.

Znam przeslanki. Kontaktu nie mam i nie chce miec. Nie chce byc kojarzony z ta osoba i rodzina, z dziadkai od strony ojca tez nie utrzymuje kontaktu (mimo, iz mieszkaja obok w bloku). Czy pomoze mi ktos napisac uzasadnienie? Dodam rowniez, ze ojciec od 2005 roku jest alkoholikiem, mieszkam w nieduzym miescie, gdzie wiekszosc osob sie zna.

jeśli masz słabo to nazwisko to zmień a jeśli tylko dlatego, że ojciec alkoholik to po co?

agna123 napisał:
jeśli masz słabo to nazwisko to zmień
Co miałaś na my śli.

To,że nie utrzymujesz kontaktu z ojcem ani jego rodzicami a swoimi dziadkami to nie jest wystarczający powód do zmiany nazwiska.

Uważam, że nie bo nazwiska się powtarzają i wcale nie oznacza, że osoby są spokrewnione. Może kiedyś stamtąd wyjedziesz, może się ożenisz i przyjmiesz nazwisko żony. A nazwisko rodowe /czyli ojca/ i tak będziesz miał w dowodzie /tak mi się wydaje/ A może kiedyś sytuacja się odmieni i kontakty się odnowią. Ale jest to Twoja decyzja. Uzasadnienia Ci nie podpowiem bo się na tym nie znam. Możesz się udać do Kancelarii, e której można uzyskać poradę prawną.

Tyle,że to nie powód na zmianę nazwiska taki jak podaje autor. Tak jak agna123 piszesz nazwisko nie musi wcale oznaczać pokrewieństwa.

edyta060878 napisał:
Co miałaś na my śli.

To,że nie utrzymujesz kontaktu z ojcem ani jego rodzicami a swoimi dziadkami to nie jest wystarczający powód do zmiany nazwiska.

na myśli miałam nazwisko, którego brzmienie jest naprawdę bardzo ośmieszające /czasami tak jest/ ale nie wszystkim to przeszkadza. Najważniejsze jest co sobą reprezentujemy.

Nie rozumiecie. Niestety musze sie rozpisac. Samo nazwisko kojarzy mi sie z ta osoba. Jestem psychicznie wykonczony. Poprzez nazwisko nie chce przypomniac sobie tej osoby jak i np. faktu ze przesz kilka dni gdy bylem maly zdarzalo sie ze przez to, ze przepijal wyplaty nie mielismy co jesc z siostra i mama. Takich 'przykladow' mam wiele, nie chce ich tu wypisywac. Po prostu chce zmienic to nazwisko i pisze tu o pomoc o uzasadnienie.

rozumiem, ale zmiana nazwiska nic nie zmieni -raczej. Może jakaś terapia, żeby móc inaczej na to spojrzeć, a wręcz zapomnieć o tych czasach. Wszystkiego dobrego i powodzenia.

i nie bądź nerwowy:(

siwy30 napisał:
Samo nazwisko kojarzy mi sie z ta osoba
Tobie tak ale nie znaczy,że jesteś utożsamiany z osobom ojca.
siwy30 napisał:
Po prostu chce zmienic to nazwisko i pisze tu o pomoc o uzasadnienie.
Po prostu będzie ciężko bo to nie powód dla którego należałoby zmienić nazwisko. Po zmianie nazwiska tak czy siak wspomnienia z dzieciństwa zostaną.

Napisz po prostu, że z uwagi na złe wspomnienia z dzieciństwa zawsze posługiwałeś się nazwiskiem matki - wskaż świadka 1-2, którzy to potwierdzą, że pod tym nazwiskiem jesteś "znany", od teraz zacznij go używać pisząc wszelakie wnioski itp., żebyś miał podkładkę - nie powinno być w takim wypadku problemu. Skorzystasz z przesłanki o używaniu innego nazwiska (wymieniono dokładnie w którymś z wcześniejszych postów). W mojej praktyce przechodzi bez większych problemów.

jeju napisz ze. tak naprawde to z matka tworzycie rodzine czyli.najwazniejsza komorke spoleczna. z ojcem nie lacza Cie rzadne wiezy

Kolega z podstawówki zmienił nazwisko juz w dorosłym życiu. Z pewnością ojciec nie utrzymywał z nim żadnych kntaktów. Mieszkał z mamą/ ziadkami. Nie wiem jaki powód podawał no ale jaki mógł? Na pewno identyczny jak autorka.

Powrót