uzasadnienie wyroku- błąd?

• Autor wątku Autor wątku moniqa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moniqa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Własnie otrzymałam uzasadnienie wyroku rozwodowego.
Czytając go, zauważyłam błąd w jednym zdaniu.
Chodzi o jedno słowo którego nie ma wpisanego"NIE" mianowicie: w uzasadnieniu pisze, że ex [cytat:dhazoqql]wniósł również o powierzenie wykonywania władzy rodzicielskiej nad synem pozwanej, ale zastrzegł, że chce mieć prawo do decydowania o jego sprawach.[/cytat:dhazoqql]
Z tego co mi wiadomo, nigdy o to nie wnosił, powieważ nie kontaktuje sie z synem od 10 lat.
Czy mogę wnosić o sprostowanie uzasadnienia?
Ile mam na to czasu?

Moim zdaniem może tu znaleźć zastosowanie instytucja sprostowania wyroku (art. 350 kpc). Zgodnie z postanowieniem Sądu Najwyższego - Izba Pracy i Ubezpieczeń Społecznych z dnia 23 kwietnia 1976 r., sygn. I PO 9/76 dopuszczalność sprostowania wyroku dotyczy zarówno sentencji, jak i uzasadnienia.

Art. 350 kpc stanowi, iż sąd może z urzędu sprostować w wyroku niedokładności, błędy pisarskie albo rachunkowe lub inne oczywiste omyłki.

Opuszczenie wyrazu jest typowym błędem pisarskim. Każda ze stron może wystąpić do sądu z wnioskiem o sprostowanie (sąd może to uczynić także z urzędu). Taki wniosek nie podlega opłacie, nie jest też ograniczony żadnym terminem.

Powrót