Uzasadnienie wyroku okolicznościami z przyszłości

• Autor wątku Autor wątku pieszo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pieszo

Użytkownik
Odpowiedzi
99
Oparcie wyroku na wątku, co do którego Sąd nie umożliwił powodowi złożenie dowodów

Sąd, na rozprawie, odmówił mi jako powodowi możliwości złożenia dokumentów mających świadczyć na niekorzyść pozwanych (zeznających na tej samej rozprawie), tłumacząc swą odmowę brakiem znaczenia tego wątku dla sprawy.

Jednak wyrok Sąd oparł dokładnie na tym wątku, wobec którego uniemożliwił mi wcześniej złożenie materiału dowodowego.

Jaki zarzut (konkretny paragraf) mogę podnieść w apelacji, w zakresie powyższego uchybienia?

W pisemnym uzasadnieniu wyroku, Sąd przytoczył szereg okoliczności, które wprawdzie nastąpiły, ale dopiero po wydaniu wyroku (nie mogły więc być jego podstawą).

Wiem, co Sąd musi zawrzeć w uzasadnieniu, ale czy jest tak, że może zawrzeć cokolwiek (ponad to, co musi)?

Na jaki przepis mogę się powołać w apelacji, by wskazać to uchybienie/nadużycie?

Sąd przytoczył szereg okoliczności, które wprawdzie nastąpiły, ale dopiero po wydaniu wyroku
O proszę. Wszyscy narzekają na działania sądu, a tu sąd przyszłość przewiduje. :D

RE: Oparcie wyroku na wątku, co do którego Sąd nie umożliwił powodowi złożenie dowodó

Przy rozpoznaniu Twojej sprawy sąd mógł zastosować zapis art. 207 kpc o ile jeszcze w tym czasie obowiązywał.
Jaki zarzut (konkretny paragraf) mogę podnieść w apelacji, w zakresie powyższego uchybienia?
Najpierw to złóż wniosek o uzasadnienie wyroku. Potem apelacja. Jak nie jesteś zawodowym prawnikiem, to nie powołuj się na żadne akty prawne. Sąd prawo zna i nie musisz go pouczać.

gemox napisał:
Naruszenie art. 328 § 2 k.p.c

gemox, miałeś na myśli pewnie jakiś inny paragraf? Bo ten mówi jedynie o terminie doręczenia wyroku.

wiegol napisał:
Najpierw to złóż wniosek o uzasadnienie wyroku. Potem apelacja

wiegol, oczywiście mam już pisemne uzasadnienie wyroku i na jego podstawie wnoszę apelację. Termin mija jutro (18.11).

Powrót