"Uziemiony" samochód przez wadę producenta

• Autor wątku Autor wątku KacperWN
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KacperWN

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam,
posiadam auto BMW 3GT 320d które kupiłem w Polskim salonie w marcu 2021roku.
Z samochodu trzy miesiące temu zaczął ubywać płyn chłodniczy przez co zadzwoniłem do serwisu, dowiedziałem się tam, że moje auto jest zakwalifikowane do akcji technicznej wymiany chłodniczki spalin(nie dostałem wcześniej żadnej informacji na ten temat). Niestety dzwoniłem do 3 serwisów i w żadnym nie mają tej części do wymiany, wszędzie kazano mi czekać i dzwonić raz na jakiś czas...
Jest to poważna wada ponieważ auto grozi zapaleniem i kilka aut w europie już przez to spłonęło. Według serwisu mam jeździć i dolewać płyn póki nie wymienią mi tej części. Oczywiście cenię sobie życie na tyle, że auto stoi od dwóch miesięcy w miejscu, a ja płacę raty leasingowe i ubezpieczenie.
Co najgorsze 01.04.2023 mogę wykupić auto z leasingu i je sprzedać co zamierzałem od początku zrobić, ale po wystawieniu auta na serwis z ogłoszeniami mało kto jest zainteresowany bo wada jest nie naprawiona, a pełno w internecie artykułów na temat palących się BMW.
Co mogę zrobić w tej sytuacji? Ponoszę koszty, nie mogę użytkować pojazdu, nie mogę go też sprzedać, a serwisy nie mają części. Nie dostałem auta zastępczego, ani żadnej gwarancji naprawy.

Bardzo proszę o pomoc.

Powrót