uznanie długi w imieniu spółki zoo

• Autor wątku Autor wątku Studenciątko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Studenciątko

Użytkownik
Odpowiedzi
230
Czy jeżeli pracownik spolki uzna dług spółki wobec wierzyciela, czy moge pozew puścić w nakazowym? Czy będzie to niewłaściwe uznanie długu. I drugie pytanie jak daje komuś 5000 a ktoś zobowiązuje się oddać to +10% więcej za rok to wartością przedmiotu sporu będzie 5000 czy 5500 zł?

Jesli masz pisemne uznanie dlugu to tak, z tym ze nie wiadomo, czy pracownik podpisany na uznaniu dlugu byl do tego upowazniony... wartosc przedmiotu sporu to 5500 o ile juz calosc jest wymagalna, tzn minal termin splaty

To myślisz, że jak będę miał uznanie długu to wnosić pozew w nakazowym? (nie wiem czy jest jakaś opcja sprawdzenia upoważnienia)Zawsze to czwarta część opłaty a nie cała...

Jesli masz pisemne oswiadczenie o uznaniu dlugu to puszczaj w nakazowym. Co do oplaty to w upominawczym jesli nakaz sie uprawomocni dostaniesz z urzedu zwrot 3/4 oplaty. W nakazowym jednak ryzykujesz ze druga strona wniesie zarzuty od nakazu argumentujac ze uznanie podpisala osoba nieupowazniona. Jesli sama wierzytelnosc jest juz wymagalna to najbezpieczniej puscic w upominawczym mysle...

karol bartosz napisał:
W nakazowym jednak ryzykujesz ze druga strona wniesie zarzuty od nakazu argumentujac ze uznanie podpisala osoba nieupowazniona. Jesli sama wierzytelnosc jest juz wymagalna to najbezpieczniej puscic w upominawczym mysle...
Tak z ciekawości zapytam. Co to za różnica, czy wniesie zarzuty, czy sprzeciw.

Z praktyki wiem, że w sądach (mam do czynienia z 3 takimi sądami) nie przechodzi w nakazowym podpisanie długu przez pracownika, który nie jest upoważniony do reprezentowania spółki.
Ale wtedy sądy przekazują do upominawczego i wzywają o brakującą opłatę.

Nie wiem czy dobrze pamiętam, ale chyba nawet w komentarzach jest, że uznanie długu, żeby było prawidłowe musi być podpisane przez osobę, która jest upoważniona do reprezentowania spółki.

A takie osoby można sprawdzić w KRS.

A czy ja mogę uznać dług w imieniu p. Karola Bartosza i czy to będzie niewłaściwe uznanie, oraz podstawa do nakazu w nakazowym?

Nic osobistego, tak tylko włączam myślenie.

rewt napisał:
A czy ja mogę uznać dług w imieniu p. Karola Bartosza i czy to będzie niewłaściwe uznanie, oraz podstawa do nakazu w nakazowym?

Nic osobistego, tak tylko włączam myślenie.

A czy znasz p. Karola Bartosza i jesteś jego pełnomocnikiem ;)

1. nie znasz - więc odp. nie i nie
2. znasz, ale nie jesteś jego pełnomocnikiem - odp. nie i nie
3. znasz i jesteś pełnomocnikiem - odp. tak i tak?? -choć w tej sytuacji będzie to chyba zależało od oceny sądu?
4. Ty jesteś p. Karolem Bartoszem - odp. tak i tak

Ostatnia edycja:
A z czego wynika, że pracownik spółki jest automatycznie jej pełnomocnikiem?

Z udzielonego mu pełnomocnictwa - ogólnego lub do dokonania konkretnej czynności.

Spółka może również powołać prokurenta - ujawniony w KRS.

A spółka udzieliła pracownikowi pełnomocnictwa ?

Jeżeli komentujemy ten przypadek to nic o tym nie wiemy.
Ale stawiam, że nie.

Gdybym wiedział, że ma pełnomocnictwo, to bym nie zadawał tego pytania.

Co to za różnica, czy wniesie zarzuty, czy sprzeciw.
od nakazu w nakazowym wnosisz zarzuty a od nakazu w upominawczym składasz sprzeciw...