J
jagodasz
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Jestem w ciąży. Ojcem dziecka jest Anglik, z którym wcześniej się spotykałam.Wszystko było dobrze do czasu kiedy nie powiedziałam mu o dziecku.Spotykaliśmy się w Polsce, na dzień dzisiejszy on zerwał wszelkie kontakty.Próbowałam się z nim spotkać( w Anglii), natomiast bezskutecznie.
Chciałabym założyć sprawę, natomiast nie wiem gdzie mogę się udać po poradę.
Uzyskałam informację, iż w Polsce sprawa może potrwać bardzo dlugo.
Czy mimo że nie mieszkam w UK mogę wnieść tam sprawę o alimenty?
Czy mogę wnieść sprawę do sądu przed urodzeniem dziecka?
W Polsce prawo mówi, iż "jeśli rodzice dziecka nie są małżeństwem, to matka dziecka może żądać od ojca dziecka pokrycia kosztów związanych z ciążą i porodem oraz kosztów swojego utrzymania w ciągu 3 miesięcy w okresie porodu i połogu.W takim przypadku wystarcza uwiarygodnienie ( a więc nie udowodnienie), że wskazany przez matkę dziecka mężczyzna jest ojcem dziecka. Uwiarygodnienie będzie polegało na wykazaniu, że matka dziecka współżyła z określonym mężczyzną w okresie, kiedy mogła zajść w tę ciążę".
Czy prawo w Anglii zakłada coś podobnego i w jakich okolicznościach?
Czy ustalenie ojcostwa jeśli ojciec dziecka nie zgodzi się na dokonanie testów DNA jest możliwe??
Jakie dokumenty są potrzebne? W którego sądu je złożyć??
Bardzo proszę o pomoc
Chciałabym założyć sprawę, natomiast nie wiem gdzie mogę się udać po poradę.
Uzyskałam informację, iż w Polsce sprawa może potrwać bardzo dlugo.
Czy mimo że nie mieszkam w UK mogę wnieść tam sprawę o alimenty?
Czy mogę wnieść sprawę do sądu przed urodzeniem dziecka?
W Polsce prawo mówi, iż "jeśli rodzice dziecka nie są małżeństwem, to matka dziecka może żądać od ojca dziecka pokrycia kosztów związanych z ciążą i porodem oraz kosztów swojego utrzymania w ciągu 3 miesięcy w okresie porodu i połogu.W takim przypadku wystarcza uwiarygodnienie ( a więc nie udowodnienie), że wskazany przez matkę dziecka mężczyzna jest ojcem dziecka. Uwiarygodnienie będzie polegało na wykazaniu, że matka dziecka współżyła z określonym mężczyzną w okresie, kiedy mogła zajść w tę ciążę".
Czy prawo w Anglii zakłada coś podobnego i w jakich okolicznościach?
Czy ustalenie ojcostwa jeśli ojciec dziecka nie zgodzi się na dokonanie testów DNA jest możliwe??
Jakie dokumenty są potrzebne? W którego sądu je złożyć??
Bardzo proszę o pomoc