Uznanie pracy spolecznej za odrobiona ??

• Autor wątku Autor wątku andru87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

andru87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
26
WItam.Jestem obecnie w połowie odrabiania godzin prac spolecznych ( 6 mcy).Obecnie studiuję na studiach dziennych i zaocznych.I nie powiem bo odrabianie tych godzin uniemożliwia mi kontynuowanie drugiego kierunku na studiach zaocznych.
Ostatnio P.Kurator podpowiedziala mi, że w przypadku,gdy sumiennie odrobię połówe wyroku można napisać podanie do sądu,aby uznał kare za wykonaną.W zwiazku z tym mam pytanie.JAk powinno wyglądać takie pismo,bo nigdy wcześniej nie miałem z tym do czynienia.I oczywiście jakie dokumenty powinny być dołączone z mojej strony do tego pisma.

A tak apropos: W lipcu 2006r zatrzymano mnie w czasie jazdy po "pijaku" na rowerze.I dostałem "Zakaz prowadzenia pojazdów mechanicznych an okres 2 lat".Wyrok skazujący został wydany w październiku 2006.Natomniast były w noim zawarte błedy,,,i sprostowania i apelacje zmojej strony tez troche czasu zajęly.Więc kiedy mniej więcej będę mógł zasiąść spowrotem za "fajere"

Liczę na Waszą pomoc..POZDRAWIAM

2 letni zakaz prowadzenia pojazdów liczy się od daty prawomocnego orzeczenia lub od dnia zatrzymania prawa jazdy.
Wniosek o zwolnienie od reszty kary ograniczenia wolności i uznanie jej za wykonaną powinien zawierac w sobie m.in. informacje,że połowa kary została odbyta,zlecone prace wykonywane były sumiennie,skazany przestrzegał w tym czasie porządku prawnego. Można dołączyc zaświadczenia z Uczelni.
Taki wniosek może złożyc także kurator.
Ew. karę ograniczenia wolności Sąd może zamienic na zastępcza karę grzywny.

czyli ma się rozumieć ze te 2 lata to od momentu od kiedy te moje apelacje zostały uwzględnione??Bo dodam że rozprawy sadowej nei mialem tylko artykul 330 kpk.. Więc liczy się to od zatrzymania mnie w stanie nietrzezwosci,daty ugodnienia kary z prokuratorem czy od uznania tych moich apelacji?[/img]

Kiedy zostalo Ci zabrane prawo jazdy? w dniu kiedy Policja zatrzymała Cię w stanie nietrzeźwości?

prawa jazdy mi nie zabrali bo takowego nie posiadałem wówwczas....
ale chce zabrać sie obecnie za kurs,i nie wiem kiedy moge to zrobic...

A wiec zakaz obowiązuje od dnia uprawomocnienia się wyroku...apelacyjnego wyroku :)

Odnośnie zwolnienia z kary ograniczenia wolności w trybie art. 83 kk, to oprócz tego co pisała Marika39, dodam, iż jeżeli były ustanowione jakieś obowiązki, to muszą być także wykonane.

Marika taka mała uwaga, celem doprecyzowania Twojej wypowiedzi odnośnie zwolnienia z kow,. Otóż albo sąd może zwolnić z kary ograniczenia wolności na warunkach określonych art. 83 kk albo uznać ją za wykonaną na warunkach art. 64 kkw. Są to jak zapewne wiesz dwie różne instytucję. Sąd albo zwalnia z kow, albo uznaje kow za wykonaną. Dla zwykłego Iksińskiego nie ma to znaczenia ;), lecz w rozumieniu prawnym już ma.

pozdr.

ale art 83 kk wyraźnie wskazuje,że " ...sąd może zwolnic od reszty kary,uznając ją za wykonaną" :)

Powrót