Uznanie reklamacji i nastepnie odmowa uznania reklamacji

• Autor wątku Autor wątku MrSwax
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MrSwax

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
jako konsument zakupiłem w lutym 2012roku asortyment (konsola PS3 wraz z akcesoriami) w sklepie Media Markt w najbliższej okolicy mojego miasta.
11-10-2013 roku złożyłem reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową na występowanie niesprawności konsoli do gier (zdażają się problemy z wczytywaniem gier, zdaża się restart systemu podczas wczytywania gier) - występowanie owych niesprawności zauważyłem w okolicach października 2013roku.
Reklamacja zostałą przyjęta przez Punkt Obsługi Klienta w Media Markt, następnie moja konsola PS3 została odesłana do "autoryzowanego serwisu" który zajmie się jej diagnostyką i ewentualną naprawą.
Dnia 24-10-2013 roku uzyskałem od radcy prawnego współpracującego z Media Markt wiadomość e-mail w ich imieniu:
"Szanowny Panie,
(...), uprzejmie informujemy, iż Sprzedawca uwzględnił Pana roszczenie i zgodnie z Pana żądaniem dokona naprawy towaru.
(...)Sprzedawca niezwłocznie zlecił przeprowadzenie szczegółowej ekspertyzy przez Autoryzowany Serwis Producenta, mającej potwierdzić bądź wykluczyć występowanie w produkcie wad bądź usterek. Po wykonaniu ekspertyzy towaru, Autoryzowane Serwis poinformował Sprzedawcę, iż usterka występuje. (..)."
W ostatnim tygodniu października otrzymałem telefon od Sprzedawcy z informacją o dostarczeniu gier na których występują opsane wady, w pierwszym tygodniu listopada owe gry dostarczyłem.
W połowie listopada wykonałem telefon do Media Markt i uzyskałem informację iż konsola PS3 nadal jest w serwisie i proszą mnie o podanie loginu i hasła do konta by móc sprawdzić dosłaną grę w opcji użytkowania przez internet - odmówiłem ze wzgląd na ochronę danych osobowych wraz z podanymi hasłami do różnych usług internetowych wykorzystywanych przez firmę Sony.
Dnia 4-01-2014 wykonałem ponowny telefon w sparwie mojej reklamacji, podobno zostały wysłane systemowa dwie wiadomości SMS o powrocie towaru z serwisu, ale żadna wiadomośc do mnie dotarła. Otrzymałem infromacje iż towar nie został poddany żądanej naprawie gdyż usterka nie występuje.

Moje zapytanie, czy w obecnej sytuacji mam prawo żądać odstąpienia od umowy ze Sprzedawcą Media Markt i czy mam jakieś szanse na powoadzenie odstąpienia od umowy.

Dziekuję i pozdrawiam

MrSwax napisał:
Moje zapytanie, czy w obecnej sytuacji mam prawo żądać odstąpienia od umowy ze Sprzedawcą Media Markt i czy mam jakieś szanse na powoadzenie odstąpienia od umowy.
1) Nie, ale na podstawie poniższego tak:
Przepis prawny:
Art. 8. 4.

Jeżeli kupujący, z przyczyn określonych w ust. 1, nie może żądać naprawy ani wymiany albo jeżeli sprzedawca nie zdoła uczynić zadość takiemu żądaniu w odpowiednim czasie lub gdy naprawa albo wymiana narażałaby kupującego na znaczne niedogodności, ma on prawo domagać się stosownego obniżenia ceny albo odstąpić od umowy; od umowy nie może odstąpić, gdy niezgodność towaru konsumpcyjnego z umową jest nieistotna. Przy określaniu odpowiedniego czasu naprawy lub wymiany uwzględnia się rodzaj towaru i cel jego nabycia.

2) zawsze jakieś są.

Istotna i wiążąca jest odpowiedź radcy MM, że uznaje roszczenie. Jest to mail, więc Masz dowód na jego treść.
Po 14 dniach od odpowiedzi towar powinien być już naprawiony.

Jeżeli towar jest sprawny, zgodny z umową to brak podstaw do żądania i wykonania naprawy.

Żartujesz? Towar wadliwie działa. Reklamacja uznana, a ty chcesz, żeby kupujący sam teraz sprawdzał czy towar ma wadę? :o

Mirr napisał:
Jeżeli towar jest sprawny, zgodny z umową to brak podstaw do żądania i wykonania naprawy.

Wskaż proszę podstawę prawną tak karkołomnej tezy.

Przypomnę jeszce raz, iż w oficjalnej odpowiedzi Radcy prawnego współpracującego z Sprzedawcą Media Markt moja reklamacja została uznana i przekazana do naprawy, ponieważ sprzęt został poddany dokładnej ekspertyzie i wymienione przez klienta (czyli mnie) nieprawidłowosci występują.
Z tego co napisał kolega nomnes będę musiał powołać się na Art.8 4. o nie wywiązanie się z żądań jakie przedstawiłem podczas spisania reklamacji.

Tak uczyń. Powołaj się na 1) niewykonanie zobowiązania reklamacyjnego, 2) czas zdecydowanie przekraczający ten konieczny do dokonania naprawy lub wymiany

Powrót