UZNANIE SPADKOBIERCY ZA NIEGODNEGO

• Autor wątku Autor wątku Przemek-79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Przemek-79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam.Mam pytanie w pewnej sprawie. Moja ciotka zapisała mi swoje własnościowe mieszkanie (kawalerke) dnia 24.11.1999r Udała sie do kancelari notarialnej i tam sporządziła testament.Powołała mnie do całości swojego spadku.Dostałem wypis tego aktu notarialnego.W 2007 .01 wykryto u niej nowotwór.Ciotka przeszła zabieg usuniecia piersi,od tego czasu zaczęło sie leczenie jej chemio-terapią.Oczywiście jeździłem z nią i moją matką na te zabiegi.W między czasie żona wystąpiła o rozwód (matka z siostrą mieszały mi przez cały czas małżeństwa i w końcu rozbiła je ) więc matka postanowiła wykorzystać tą sytuacje i nakłonić ciotke by zmieniła zapis.Z biegiem czasu między innymi wykorzystując mój rozwód i okłamywanie mnie stanem ciotki udało sie jej to.Podejrzewam że zapis został zmieniony na początku tego lata.Ciotka zmarła 08.11.2007r
Więc moje pytanie jest następujące;
1. w jaki sposób moge odzyskać to co matka mi zabrała,jakie mam szanse
2. jakie dokumenty byłyby mi potrzebne dla SN
3.co i w jaki sposób musze udowodnić

Z góry dziękuje za odpowiedź

[cytat="Przemek-79"]1. w jaki sposób moge odzyskać to co matka mi zabrała,jakie mam szanse[/cytat]

Jeśli mowa o tym co pierwotnie ciotka zapisała w testamencie to nie straciłeś wiele bo testament i tak wszedłby w życie dopiero mortis causa, czyli z chwila smierci ciotki. Na razie więc utraciłeś co najwyżej coś w rodzaju ekspektatywy, że kiedyś mieszkanie odziedziczysz (z Twojego wpisu rozumiem, że ciotka nadal żyje).

Jeżeli ciotka po prostu zmieniła testament to ma do tego pełne prawo (nawet bez powodu). Jeżeli jest poczytalna to niewiele możesz na to poradzić.

[cytat:faxkn0j7]2. jakie dokumenty byłyby mi potrzebne dla SN[/cytat:faxkn0j7]

Co rozumiesz przez SN?

[cytat:faxkn0j7]3.co i w jaki sposób musze udowodnić[/cytat:faxkn0j7]

Doprecyzuj co chcesz udowodnić.

Zapomniałem dodać że ciotka zmarła 8 listopada br.

Czy w takim razie znasz treść jej testamentu albo testamentów? (możliwe że pozostał więcej niż jeden).

Wiem tylko od matki że mieszkanie zostało zapisane na nią Nie wiem czy został otwarty i napewno matka mi tego nie powie ani nie da aktu zgonu!

Art. 928. § 1. Spadkobierca może być uznany przez sąd za niegodnego, jeżeli:
1) dopuścił się umyślnie ciężkiego przestępstwa przeciwko spadkodawcy;
2) podstępem lub groźbą nakłonił spadkodawcę do sporządzenia lub odwołania testamentu albo w taki sam sposób przeszkodził mu w dokonaniu jednej z tych czynności;
3) umyślnie ukrył lub zniszczył testament spadkodawcy, podrobił lub przerobił jego testament albo świadomie skorzystał z testamentu przez inną osobę podrobionego lub przerobionego.
§ 2. Spadkobierca niegodny zostaje wyłączony od dziedziczenia, tak jak by nie dożył otwarcia spadku.

Jedynym wyjsciem w tej sytuacji jest powodztwo o uznanie matki za niegodna dziedziczenia. Zeby jednak cos wiecej powiedziec na ten temat, musialbys przepisac tutaj zarowno stary testament jak i ten nowy. To wazne - nie wiadomo co wchodzi do spadku. Najlepiej byloby gdybys napisal tez co oprocz mieszkania bylo wlasnoscia babci.
Co do niegodnosci... ciezko bedzie cokolwiek udowodnic ale napisz najpierw testamenty a potem pomyslimy

Pozdr.

Tak czy owak powinno być przeprowadzone postępowanie sądowe o stwierdzenie nabycia spadku po zmarłej w toku którego zostanie ustalone, kto po ciotce dziedziczy i w jakich częściach.

Jako osoba dysponująca wypisem jednego z testamentów zmarłej w którym jesteś powołany do spadku możesz według mnie sam złożyć w Sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku.

" Łucja a. oświadcza,że powołuje do całości spadku Przemysława M. " nie jest napisane co dokładnie tylko "całość" miała tylko to mieszkanie

W testamencie nie trzeba wskazywać konkretnych przedmiotów majątkowych, których on dotyczy. Jest to nawet niepraktyczne. Zwrot który zacytowałeś jest wystarczający i wskazuje, że spadkodawca chciał byś odziedziczył po nim całą masę spadkową.

Jako osoba dysponująca wypisem jednego z testamentów zmarłej w którym jesteś powołany do spadku możesz według mnie sam złożyć w Sądzie wniosek o stwierdzenie nabycia spadku.[/cytat]

Ale czy do złożenia takiego wniosku nie będzie potrzebny akt zgonu? Podejrzewam że matka mi go nie da! bo stwierdzi że jest mi nie potrzebny jeżeli ona dziedziczy spadek po ciotce.

[cytat="Przemek-79"]
Ale czy do złożenia takiego wniosku nie będzie potrzebny akt zgonu? Podejrzewam że matka mi go nie da! bo stwierdzi że jest mi nie potrzebny jeżeli ona dziedziczy spadek po ciotce.[/cytat]

Możesz np. we wniosku o wszczęcie postępowania o stwierdzenie nabycia spadku zawnioskować aby Sąd zwrócił się do USC o stosowny akt.

Tak będę musiał zrobić. Tylko jakie mam szanse, że to wszystko o co mi chodzi odniesie skutek?.Chciałbym nadmienić że ciotka mnie chowała od maleńkości gdy matka pracowała.Byłem jej "oczkiem w głowie" traktowała mnie jak swojego syna( była starą panną) i dużo ludzi o tym wiedziało nawet jej sąsiedzi.Więc ze świadkami w razie czego nie było by problemu.

[cytat="Przemek-79"]Tylko jakie mam szanse, że to wszystko o co mi chodzi odniesie skutek?.[/cytat]

Nie wiem. Niestety nie jestem wróżką ;)
Na razie wychoidzi, że nie ma nawet pewności czy ciotka napisała kolejny testament.

Pewność jest w 100% Pozostaje tylko to potwierdzić naocznie czym się zajme.Będe musiał wybrać się do prawnika i mam nadzieje że dowiem się więcej konkterów.
Dziękuje za zainteresowanie się moim problemem.

Co do testamentu to chodzilo mi o to czy jest to powolanie czy zapis.

Jaki akt notarialny? napisz co w nim bylo konkretnie i jaka data jest tego aktu.
Prawnik bedzie pewnie potrzebny do powodztwa o uznanie matki za niegodna. Ale powoli. Sprawa jest swieza wiec mozna pomyslec.To co mozna zrobic bez prawnika a wiec tanio to otwarcie i ogloszenie testamentu.

Prosilbym o napisanie jeszcze raz tresci kolejnych testamentow i o co chodzi z tym testamentem, ktory ma Pan zamiar udowodnic naocznie??

Z tym "naocznie" to chodziło mi o to że będe musiał złożyć w Sądzie wniosek o otwarcie testamenty w którym moja matka ma ten spadek (który mi podstępem odebrała) i zobaczyć co jest komu zapisane.

Mam wypis. Jest to Akt notarialny,jest tam napisane ......24.11.1999r przede mną notariuszem.........w siedzibie kancelari notarialnej....ble ble stawiła się......itd

Zaznaczam że ciotka zmarła 8.11.07r

Testament

Łucja A. oświadcza że powołuje do całośći spadku Przemysława M. syna.....ble ble no i dalsza część to różne inne informacje ile pobrał taksy itd

Powrót