uznanie swiadectw i dyplomu mgr w niemczech

• Autor wątku Autor wątku monika1979
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

monika1979

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
czy ktos wie jak wyglada krok po kroku zalatwienie w niemczech uznanie polskiego wyksztalcenia.szperam w internecie ale niestety nie znalazlam nic gdzie byloby wyjasnione gdzie sie zwracac itd.dlatego jesli ktos ma o tym pojecie to pilnie prosze o odpowiedz za ktora bede bardzo wdzieczna.pozdrawiam!
monika

Najprościej zadzwonić do Arbeitsamtu w mieście gdzie chcesz przebywać lub jesteś, tam zapytają jakie masz wykształcenie i na tej podstawie dadzą Ci nr tel do biura, które zajmuję się uznawaniem dyplomów w danym rejonie

Poniewaz caloksztalt spraw zwiazanych ze szkolnictwem (rowniez wyzszym) nalezy w Republice Federalnej Niemiec do kompetencji krajow zwiazkowych - uznawaniem dyplomow uzyskanych zagranica zajmuja sie rozne jednostki administracyjne w zaleznosci od landu w kotrym zamieszkujesz lub na terenie ktorego planujesz podjecie pracy. Aby udzielic ci blizszych informacji musialbym znac miejsce twojego obecnego lub planowanego pobytu na terenie Niemiec.

Nie ma problemu

Wjdz na strone http://www.anabin.de tam znajdziesz wszytskie szkoly, ktore sa uznawane w Niemczech. Wystarczy znalezc swoja szkole i wszystko wydrukowac.

Witam,
Mieszkam w Bochum i chcialabym sie dowiedziec gdzie powinnam wyslac moje swiadectwa i dyplomy, podejrzewam ze do Dusseldorfu, ale nie wiem czy mam dobry adres...

Bezirksregierung Düsseldorf
Cecilienallee 2
40474 Düsseldorf

Musze napisac jakies podanie czy po prostu wkladam swiadectwa i dyplomy do koperty? wiem, ze musza byc przetlumaczone na jezyk niemiecki, ale nie wiem czy wyslalc oryginaly przetlumaczone czy tylko ksera? a co z oryginalami w jezyku polskim?

Prosze o pomoc, nie wiem co robic.

Powrót