Uznanie wyroku sadu niemieckiego..

• Autor wątku Autor wątku Mia69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mia69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Prosze o pomoc,poniewaz "zglupialam do reszty" ..
W sierpniu ubieglego roku,sad niemiecki wydal wyrok,w ktorym stwierdza,ze moj maz (od kilku lat jestesmy w separacji i trwa nasza sprawa rozwodowa) nie jest ojcem mojego dziecka - bo nie jest.
Zlozylam do sadu w Polsce wniosek o uznanie wyroku sadu zagranicznego,zaplacilam wlasciwa oplate i nawet mam wyznaczony termin posiedzenia.
Pod koniec ubieglego roku,dostalam pismo z PROKURATURY informujace mnie,ze na podst.rozporzadzenia Rady Unii Europejskiej z dnia 22 grudnia 2000 r. w sprawie jurysdykcji i uznawania orzeczeń sądowych oraz ich wykonywania na podst.art. 33 rozporządzenia "Orzeczenia wydane w jednym Państwie Członkowskim są uznawane w innych Państwach Członkowskich bez potrzeby przeprowadzania specjalnego postępowania."
i jeszcze dodaja,ze jesli zamierzam sporzadzic akt urodzenia mojego dziecka,mam udac sie wprost do USC z dokumentami,ktore zlozylam w Sadzie..
Wiec na poczatku roku,wyslalam do Polski (do Sadu) pismo wycofujace sprawe o uznanie wyroku,podpierajac sie uzasadnieniem z pisma od prokuratora,wznowilam swoja sprawe rozwodowa( byla zawieszona do czasu zakonczenia sprawy w niemczech) i pelna dobrych mysli - sprawa sie przyspieszyla :wink: czekalam na wyznaczenie posiedzenia sprawy rozwodowej.
Dzisiaj otrzymuje wiadomosc,ze przyszlo kolejne pismo z prokuratury,gdzie pisza ze...sie pomylili :wow: i przepraszaja :x
ale te przepisy nie obowiazuja w sprawach rodzinnych :!:
Jessssuuu jak to wlasciwie jest??? czytam te przepisy i wedlug mnie ten wyrok jest automatycznie uzanany w Polsce..no chyba,ze ja czytac juz nie umiem i ze zrozumieniem mam problemy :(
Co ja mam teraz zrobic?
Co o tym sadzicie?
I dlaczego...prokuratura sie w to miesza ? :wow:
Pomocy! jutro musze probowac cos odkrecac...tylko jak? :(

chodzilo im o rozp 44/2000

faktycznie nie stosuje sie - tak jak 2201/2003

czyli pozostaje KPC i

Art. 1145. § 1. Skuteczność na obszarze Polski nie nadających się do wykonania w drodze egzekucji orzeczeń sądów zagranicznych w sprawach cywilnych, które należą w Polsce do drogi sądowej, zależy od uznania ich przez sąd polski.
§ 2. Nie wymagają uznania prawomocne orzeczenia sądu zagranicznego w sprawach niemajątkowych obywateli obcych, wydane przez sąd właściwy według ich prawa ojczystego, chyba że orzeczenie takie ma być podstawą zawarcia związku małżeńskiego albo stanowić podstawę wpisu w księdze stanu cywilnego, w księdze wieczystej lub innym rejestrze w Polsce.

ale warto przejsc sie do USC i dowiedziec sie czy nie ma jakis 2 stronnych "porozumien" w tej sprawei i moze sad bedzie zbedny.

pzdr

Powrót