Uznano niezgodność towaru, ale skierowano obuwie do naprawy

• Autor wątku Autor wątku Krzychu12345
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Krzychu12345

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie!
Chciałem zasięgnąć opinii nt. reklamacji obuwia.
Otóż odkleiła mi się w obuwiu podeszwa i złożyłem reklamację żądając wymiany towaru na nowy lub gotówki.
W sklepie wydano mi przed pływem dwóch tygodni opinię rzeczoznawcy następującej treści:

"(...)Stwierdzam niezgodność towaru z umową. Zgodnie z wymogami ustawy klientowi należy usunąć niezgodność towaru z umową przez naprawę lub wymianę. Jest to niezgodność nieznaczna, w pełni usuwalna przez naprawę. Aby nie generować nadmiernych kosztów, kieruję obuwie do naprawy."

Czyli odwołanie wg. mnie zostało uznane, tylko niezgodnie z prawem wybór poczyniono za mnie. Ja oczywiście chcę nową parę butów.

Moje pytanie:
1)Czy teraz muszę złożyć odwołanie do sklepu? (słyszałem, że nie ma czegoś takiego jak odwołanie, trzeba pisać powtórną reklamację).
2)Tak w zasadzie od czego miałbym się odwoływać? Nie otrzymałem na piśmie niczego innego oprócz opinii rzeczoznawcy. Czy to właśnie od tej decyzji mam się odwołać?
3)Czy ewentualne odwołanie/reklamację adresować mam do sklepu czy do sądu?

Pozdrawiam

Rozmawiasz wyłącznie ze sklepem. Opinia rzeczoznawcy nie jest odpowiedzią sklepu, bo sklep może mimo tego dokonać wymiany lub zwrotu gotówki. Naprawa obuwia oznacza uznanie reklamacji, ale i samowolną naprawę. Jak cię zawiadomią o odbiorze naprawionego obuwia, to możesz wtedy żądać spełnienia wniosków z reklamacji, bo formalnie nie otrzymałeś odpowiedzi sklepu.

Hej.
Dzięki za zainteresowanie tematem.
Tylko, że ja te buty odebrałem już ze sklepu nienaprawione. Sprzedawca poinformował mnie, że może je naprawić na co nie wyraziłem zgody. Oddał mi buty, opinie rzeczoznawcy i ustną odmowę wymiany.
Co teraz w takim razie? Mam napisać do nich pismo powołując się na otrzymaną opinię?

Nie bardzo wiem, czego oczekujesz. Sam zakończyłeś reklamację odmową przyjęcia naprawy.

To co teraz mam zrobić? Napisać pismo?

Powrót