Uzupełnienie braków formalnych-adres zamieszkania

• Autor wątku Autor wątku obodżena
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

obodżena

Użytkownik
Odpowiedzi
37
Witam,
Pewna firma była winna mi pieniążki za wykonane usługi w ramach prowadzenia przeze mnie działalności gospodarczej.
Za usługę została wystawiona faktura. Dodam, że firma ta jest spółką 2-osobową.
Złożyłam pozew, jednak Sąd wezwał mnie do uzupełnienia braków formalnych:
1. Wskazanie aktualnego adresu zamieszkania jednego z pozwanych,
2. Wskazanie w jaki sposób ma być od pozwanych zasądzona kwota.
Teraz rodzi się pytanie:
przecież jasne jest, że nie jestem w stanie podać aktualnego adresu zamieszkania pozwanego, więc czy Sąd może tego ode mnie wymagać? (tak jak w przypadku numeru PESEL- uchwałą Sądu Najwyższego, Sąd nie może ode mnie wymagać ustalenia numeru PESEL pod rygorem zwrotu pozwu)
Poza tym, jeżeli jest problem w odnalezieniu tego Pana, czy zasądzona kwota ma być zwrócona solidarnie, czy wybrać inny sposób: tylko od Pani, którą Sąd sam namierzył?
Z góry dziękuję za pomoc.
Obodżena.

Dodam jeszcze tylko, że numer PESEL tego Pana został podany w pozwie, więc Sąd sam mógłby ustalić jego adres zamieszkania, tak jak w przypadku 2 wspólnika

Wydaje mi się , że zawsze lepiej solidarnie - wtedy można dochodzić od jednego lub drugiego - chyba że cofnie Pani pozew w stosunku to tego nieznanego.
Tak sąd może wzywać do wskazania adresu zamieszkania - jest to obligatoryjny element pozwu. Niestety jak słusznie zauważono, nikt nie zna adresu zamieszkania, dlatego trzeba poszukać adresu zameldowania - powinna go znać gmina lub ministerstwo. Trzeba się do nich o to zwrócić na specjalnym formularzu.

Dziękuję za odpowiedź.
Czy w takim przypadku mogę prosić Sąd o dłuższy termin? W 7 dni wątpię, aby gmina czy ministerstwo było w stanie rozpatrzyć mój wniosek.

Tak proszę poprosić o wydłużenie terminu - gmina w 3 tyg. powinna dać znać. Jeśli będzie to trwało dłużej to sąd zawiesi postępowanie, a po przekazaniu przez Panią informacji zacznie dalej procedować.

obodżena napisał:
Sąd wezwał mnie do uzupełnienia braków formalnych:
1. Wskazanie aktualnego adresu zamieszkania jednego z pozwanych,
a skąd Sąd wie, że adres jest nieaktualny? Z tego co piszesz można wnioskować, że jest dopiero wstępne postępowanie i Sąd jeszcze żadnej korespondencji do pozwanych nie wysyłał. Bardzo prawdopodobne jest, że Sąd potwierdzał dane adresowe podane w pozwie w bazie Pesel i wyszło im, że adres się nie zgadza. Idź do Sądu, poproś o akta, a w nich znajdziesz chyba informację z Pesel-u z aktualnym adresem. I podaj ten adres w piśmie do Sądu.

Powrót