Użycie cudzych zdjęć

• Autor wątku Autor wątku demiano
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

demiano

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Witam
Założyłem forum z portalem skupiające miłośników sprzętu audio. Interesujemy się amplitunerami, wzmacniaczami itp sprzętem. Tworzymy na portalu krótkie prezentacje sprzętu, w których wykorzystujemy znalezione w sieci zdjęcia przedstawiające wewnętrzną budowę. Zdjęcia wykorzystywane nie mają jak sądzę "wkładu artystycznego". Są to zwykłe fotografie przedstawiające budowę omawianego sprzętu. Czasem ich dobra jakość wynika tylko i wyłącznie z dobrej jakości użytego sprzętu. Nie wykorzystujemy zdjęć przerabianych PhotoShopem gdyż nie pasują nam one ze względu na mały realizm. Czy tak jak wspomniałem już używając "zwykłych" (czyli nieartystycznych) zdjęć naruszam prawa autorskie? Nadmieniam, że czasem trudno jest ustalić autora zdjęć bo występują one na wielu serwisach.

Forum i portal są niekomercyjne. Działam "non-profit" i utrzymuję serwis dzięki własnym środkom.

demiano napisał:
... Zdjęcia wykorzystywane nie mają jak sądzę "wkładu artystycznego". ...
Twój osąd nie ma żadnego znaczenie i jest błędny.
demiano napisał:
... Czy tak jak wspomniałem już używając "zwykłych" (czyli nieartystycznych) zdjęć naruszam prawa autorskie? ...
Jeśli robisz to bez zgody autora to co do zasady naruszasz jego prawa autorskie.

Powrót