Użycie czyjegoś zdjęcia bez zgody właściciela i reklama

• Autor wątku Autor wątku Pawka87
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Pawka87

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Sprawa wygląda następująco. Z racji tego, że jestem fanem marki Opel Astra i członkiem dwóch klubów

motoryzacyjnych, na jednym z nich niedawno kolega doniósł mi, że w internecie spotkał zdjęcie mojej

Astry użytej przez jakąś firmę tunningową, zdjęcie, którego byłem autorem i mój samochód, który

widniał na zdjęciu, przerobili trochę w jakimś programie i użyli do reklamowania swoich produków na

swojej internetowej stronie, mam swoje zdjęcie oryginalne i ich zdjęcie i choć nie widać numerów

rejestracyjnych, to ewidentnie jest to mój samochód, można to poznać po bardzo wielu rzeczach.

Domyślam sie, że zdjęcie mojego samochodu znaleźli na którymś z forum, którego jestem użytkownikiem. Co ciekawsze, zdjęcie już prawie rok widnieje u nich na stronie. Strona główna - D.J. TUNING Szczecin. Tuning samochodowy.

Natomiast nikt nie pytał się mnie czy może użyć tego zdjęcia.

Zamieszczam zdjęcia o które chodzi:

to jest zdjęcie mojego autorstwa i mój samochód

http://img14.imageshack.us/img14/9295/34082578.jpg

A to zdjęcie reklamowe, którego używają na swojej stronie w celu sprzedaży elementów tunnigowych

Imageshack - djtuming.jpg

Możecie mi doradzić co w takiej sytuacji powinienem zrobić, czy jest w takiej sytuacji podstawa prawna do tego aby rościć pretensje ? Co mogę w takiej sytuacji zrobić i czego mogę się domagać. Chodzi mi głównie o usunięcie zdjęcia z ich strony ale czy można im narobić potocznego "smrodu koło tyłka" ?

Będe wdzięczny za każdą pomoc.

Ostatnia edycja:
Zdjęcie jest przerobione, więc wydaje mi się że możesz mieć pretensje o to że wykorzystali Twoje zdjęcie bez Twojej wiedzy ani zgody.

A mógłby wypowiedzieć się ktoś kto jest oblatany w tym temacie ? Będe bardzo wdzięczny

Powrót