użycie fotografii z moim wizerunkiem

• Autor wątku Autor wątku mati377
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mati377

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam wątpliwości odnośnie użycia zdjęć cudzego autorstwa z moim wizerunkiem.
Jestem muzykiem i gram na różnego rodzaju imprezach, co za tym idzie często zostaję sfotografowany (np przez fotografa wynajętego przez klub, albo firmę dla której gram). Ciekawi mnie czy takie zdjęcia mogę użyć na swojej stronie internetowej (lub FanPage'u) bez zgody autora zdjęć?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Art. 81. 1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.
2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.

walkerTD, ja nie mam problemu że mój wizerunek został udostępniony, chodzi mi o to czy ja te zdjęcia mogę też wykorzystać np na mojej stronie www.

Z tego co mi się wydaje to nie. Chyba, że twórca wyraża zgodę na rozpowszechnianie. Bez zezwolenia twórcy można jedynie korzystać na użytek prywatny (np. pobrać zdjęcie na dysk). Rozpowszechnianie jest już na bakier.

walkerTD napisał:
Z tego co mi się wydaje ...
To Forum Prawne więc raczej wypowiadaj się o tym co wiesz a nie o tym co Ci się wydaje. :ok:
Tutaj akurat dobrze Ci się wydaje.

Ostatnia edycja:
Powrót