Użycie herbu miasta Puławy

• Autor wątku Autor wątku pawelt88
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

pawelt88

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, jestem autorem bezpłatnego serwisu ogłoszeniowego miasta Puławy, chciałbym użyć herb Puław jako element topu strony.
Czy z prawnego punktu widzenia mogę użyć herb miasta?

Wg: Rok 2006 - Dz. U. Nr 90, poz. 631
Art. 4.
Nie stanowią przedmiotu prawa autorskiego:
1) akty normatywne lub ich urzędowe projekty;
2) urzędowe dokumenty, materiały, znaki i symbole;
3) opublikowane opisy patentowe lub ochronne;
4) proste informacje prasowe.

Czy zgodnie z tym artykułem mogę bezpłatnie użyć herb na stronie i na materiałach promujących serwis (ulotki, wizytówki, itp)

Witaj,

ogólnie tak, ale herb jest własnością miasta i zdarza się, że Urzędy Miasta wprowadzają różne przepisy ograniczające - popatrz na stronie Urzędu Miasta lub skontaktuj się i sprawdź, czy w przypadku Twojego miasta też są jakieś ograniczenia.

Dziękuję za odpowiedź:)

Niestety wysłałem już kilkanaście maili z zapytaniem na różne adresy UM i nie doczekałem się żadnej odpowiedzi. Będę musiał wybrać się tam osobiście.

_chris_ napisał:
Urzędy Miasta wprowadzają różne przepisy ograniczające - popatrz na stronie Urzędu Miasta lub skontaktuj się i sprawdź, czy w przypadku Twojego miasta też są jakieś ograniczenia.

Na jakiej podstawie UM może ograniczać prawo gwarantowane przez ustawę?

M.I.L.O. napisał:
Na jakiej podstawie UM może ograniczać prawo gwarantowane przez ustawę?

Przepisy nie chronią samego herbu ale już jego opracowanie w postaci grafiki komputerowej tak. Jeżeli więc zrobisz herb samemu na podstawie zdjęcia jest ono twoje i możesz, go sprzedać, ograniczyć zakres stosowania przez użytkowników (tylko konkretny plik z herbem nie sam herb).

Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, jestem grafikiem więc stworzenie herbu w wersji graficznej nie stanowi problemu. Mogę zatem wykorzystać "mój" herb na stronie?

Dzwoniłem dwa razy do Urzędu Miasta, powiedziano mi żebym czekał na tel, więc cały czas czekam :)

Dokładnie tak. Heraldyka nie podlega ochronie praw autorskich. Co do UM podejrzewam, ze oni sami mogą nie wiedzieć co z tym fantem zrobić :)

A jak sytuacja wyglada jesli grafik naszkicuje troche inny herb miasta, jedynie przypominajacy kolorystyka herb oficjalny? Zalozmy ze miasto w swojej uchwale wymaga zgody na uzycie ich herbu, wiec nie korzystam z ich logo. Ale jesli powstaje nowy serwis informacyjny o tym miescie to grafik projektuje logo serwisu na ksztalt herbu. Podobienstwo herbu jest jedynie w plaszczyznie kolorystyki (np. 4 paski o tych samych kolorach, ale innych odcieniach) ale juz sam ksztalt nowego herbu-logo jest nieco inny oraz nie ma na herbie-logo specyficznych znakow, ktore wystepuja w oryginale. Czy wiec mozna uzywac takiego logo bez zgody miasta?

Ostatnia edycja:
Aha, dodatkowo herb-logo wystepuje obok napisu, ktory jest nazwa domeny serwisu, np. nazwa-miasta24.pl, wiec logo serwisu to nie sam znaczek herbu, ale tez napis.

Prosze o porade :)

Uznaje się, że znak graficzny nie przypominający we wszystkich detalach herbu miasta (jest jakaś określona liczba detali którymi musi się różnić - 5?) nie jest już tym herbem tak więc można nim swobodnie dysponować. Radzę jednak zajrzeć do statutu miasta i odpowiednio załącznika do niego w postaci uchwały Rady Miasta na temat warunków użytkowania ów herbu, ponieważ miasta lubią sobie ustalać swoje własne prawa (niekoniecznie zgodne z powszechnie obowiązującym).

Powrót