użycie nazw obcych we własnych produktach handlowych

• Autor wątku Autor wątku mpiotr69
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mpiotr69

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam !

Mam konkretne pytania i proszę o podzielenie się swoją wiedzą na ten temat.

1. Rozumiem ,że zabronione jest używanie kroju liter zastrzeżonego np. w UPRP.pl Czy mogę użyć przykładowych nazw własnych do oznakowania odzieży , a jeśli tak to w jakim zakresie
- Wisła
- Wisła Kraków
- TS Wisła Kraków
2. To samo dzieje się pewnie ze znakami , logami, herbami zastrzeżonymi w UPRP.pl , ale czy mogę użyć np.
- herbu mojego miasta
- flagi mojego kraju

Dziękuję z góry i pozdrawiam

Pewno chce Pan aby na wszystko dać konkretne odpowiedzi.. gdzie jest granica dozwolonego użytku a na jakiej nazwie się kończy... ale tak się nie da. Granica jest nieraz płynna.

Postaram się nakreślić pewne zagadnienia.
Wisła nie jest to słowo zastrzeżone, może wskazywać pochodzenie produktu, znajduje się w powszechnym użytku.
Wisła Kraków bez i z TS - może to stanowić znak zastrzeżony, należący do klubów sportowych, ale tego nie wiem - zalezy w jakim kontekscie chce Pan to użyć.

Jesli chodzi o herby to http://forumprawne.org/prawo-autorskie/29955-uzycie-herbu-miasta.html

Jesli chodzi o flagę to mogą mieć zastosowanie przepisy art. 16 ustawy o godle, barwach i hymnie Rzeczypospolitej Polskiej oraz o pieczęciach państwowych
Przepis prawny:
Art. 16. 1. Symbole Rzeczypospolitej Polskiej nie mogą być umieszczane na przedmiotach przeznaczonych do obrotu handlowego.

2. Dozwolone jest umieszczanie na przedmiotach przeznaczonych do obrotu handlowego godła lub barw Rzeczypospolitej Polskiej w formie stylizowanej lub artystycznie przetworzonej.

Powinien Pan zwrócić się do biura rzecznika patentowego (to taki prawnik zajmujący się wlaśnie interesujacymi Pana kwestiami). Mogę powiedzieć, ża najczęściej logo (logotypy), a także nazwy produktów (najczęściej serii, ale nie tylko) są rejestrowane w UP (mogą na kraj lub w wg protokołu madryckiego w trybie międzynarodowym) jako znaki słowno-graficzne (najczęściej). Sprawdzić łatwo interesującą Pana nazwę może właśnie rzecznik patentowy.
W sprawie nazw i znaków miast zwykle istnieją uchwały rad miast określające sposób ich wykorzystania: częśto sa to elementy zastrzeżone dla podmiotów miejskich, a w przypadkach gdy można je wykorzystywać w celach handlowych, ustalane są dość wysokie opłaty na rzecz miasta.
Jeżeli nie chce Pan kłopotów, nalezy skorzystać z pomocy profesjonalisty. Telefony i adresy - w spisach telefonów. Samodzielne sprawdzanie w UP przez osobę bez doświadczenia nic nie da.

Powrót