użycie nazwy poprzedniego zakładu jako atut

• Autor wątku Autor wątku wojciechowski41
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojciechowski41

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. Jak w tytule czy mogę bez konsekwencji użyć nazwę firmy poprzedniego pracodawcy jako atut na swojej stronie internetowej prowadzonej firmy o tym samym profilu.????

Witaj, takie działanie mogłoby być poczytane jako czyn nieuczciwej konkurencji w zakresie wprowadzania w błąd potencjalnych klientów oraz ewentualnie wprowadzającej w błąd reklamy - USTAWA z dnia 16 kwietnia 1993 r. "o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji".

Dodatkowo, jeśli nazwa firmy jest zarejestrowanym znakiem towarowym, to w zależności od rodzaju pól ochronnych przynależnych takiemu znakowi - nastąpiłoby najprawdopodobniej naruszenie owych praw ochronnych (z uwagi na wykorzystanie znaku na takim samym rynku właściwym do promocji takiego samego asortymentu towarów bądź usług - USTAWA z dnia 30 czerwca 2000 r. "Prawo własności przemysłowej".

Witam , ja mam podobny problem. Umieściłem na samochodzie reklamę z informacją że naprawiam profesjonalnie urządzenia takich firm jak : i podałem 3 nazwy. W jednej z nich pracowałem i otrzymałem właśnie pismo żebym niezwłocznie usunął nazwę firmy bo nie otrzymałem zgody na posługiwanie się ich nazwą. Dodam że nie jest to jedyna nazwa w polsce, kirlka firm ma identyczna nazwę. Mogę prosić o krótki komentarz?.Pozdrawiam
Piotr

@ Piotr Banasiak:umieściłeś nazwę czy logo? I czy ta nazwa (lub logo) jest zarejestrowanym znakiem towarowym?

Witam, umieściłem tylko nazwę, z tego co wiem nie jest ona zastrzeżona, nie muszę nawet tego ukrywać - słowo 'zentex'.

Być może ta firma (nawet jeśli nie ma zarejestrowanej tej nazwy w Urzędzie Patentowym) obawia się o to, że będziesz im odbierał klientów, ponieważ prawdopodobnie i oni świadczą usługi naprawy swoich urządzeń.

Jednak już sam się musisz dowiedzieć, jak naprawdę jest z tą nazwą. Każda firma w końcu chce mieć zastrzeżoną swoją nazwę.

Witam, dzięki wszystkim za odp. "Powiem" krótko, ta firma sie nie obawia, ona wie że robię to samo i być może taniej, ponieważ pracowałem w niej prawie 10 lat, lecz byli nieuczciwi wobec mnie, ale ten temat jest zakmnięty. Pozostało pewno tylko zasięgnąc porady prawnej i się ustosunkować. A co powiecie na reklamy warsztatów samochodowych itp. Przecież tam też są reklamy z logo poszczególnych marek czy nawet samych nazw. Czy koncerny patrzą na to obojętnie?,w końcu każdy mechanik zabiera im potencjalnego Klienta, a na dodatek montuje odpowiedniki.
Pozdrawiam
Piotr:ok:

Witaj chris. Myślę że tym pytaniem zakończę swój mały problem. Mianowicie czy mogę słowo firmy 'np. zentex' zastąpić słowem 'zenteks'. i czy w tym przypadku może się do mnie firma przyczepićjeszcze?.
Pozdrawiam
Piotr

myślę, że nie bardzo - zarówno w przypadku pwp jak i uznk mówi się zarówno o znakach / nazwach takich samych, jak i podobnych. Fonetycznie byłyby one w praktyce tożsame - w piśmie zasadniczo też, biorąc pod uwagę spotykaną w języku polskim wymienność 'x' z 'ks'.

Dziękuję za odpowiedź. Wykonałem inną czynność: mianowicie skreśliłem słowo czerowoą naklejką wzdłuż całego napisu i jest nieczytelne.

Powrót