H
heliss
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
Witam,
we wrześniu 2015 roku moja dziewczyna wzięła udział w konkursie na projekt tkaniny meblowej. Dostała się do finału, lecz trzy dni później ją zdyskwalifikowano za rzekomy plagiat.
***mod***
Poniżej przedstawiam jej praca, która jest w małym stopniu podobna do wyżej przedstawionej kolekcji:
***mod***
A tutaj mamy wprowadzoną w tym roku kolecję tkanin firmy organizującej konkurs. Wg mnie jest wyraźnie inspirowana pracą konkursową.
***mod***
Poniżej przedstawiam konwersację mailową.
Moje pytanie brzmi czy zgodnie z prawem firma organizująca konkurs może nie umieszczać nigdzie nazwiska autorki pracy?
moderacja, Regulamin §10
we wrześniu 2015 roku moja dziewczyna wzięła udział w konkursie na projekt tkaniny meblowej. Dostała się do finału, lecz trzy dni później ją zdyskwalifikowano za rzekomy plagiat.
***mod***
Poniżej przedstawiam jej praca, która jest w małym stopniu podobna do wyżej przedstawionej kolekcji:
***mod***
A tutaj mamy wprowadzoną w tym roku kolecję tkanin firmy organizującej konkurs. Wg mnie jest wyraźnie inspirowana pracą konkursową.
***mod***
Poniżej przedstawiam konwersację mailową.
Szanowni Państwo,
W 2015 roku brałam udział w I edycji konkursu TEKSTYLIADA na wzór tkaniny meblowej. Dostałam informację, że znalazłam się w gronie trzech finalistów. Kilka dni przed oficjalnym ogłoszeniem wyników otrzymałam wiadomość, że moja praca nosi znamiona plagiatu, uzasadniając decyzję wzorami, które były w bardzo małym stopniu podobne do moich. Z przykrością zauważyłam, że Państwa wzór tkaniny „mercure” prezentowany na stronie lech-tkaniny jest plagiatem mojej pracy konkursowej. Zarówno wzór i kolorystyka są uderzająco podobne. Po raz drugi czuję się dotknięta całą sytuacją. Zachęcają Państwo młode osoby do twórczej, kreatywnej pracy, po czym posądzają ich o plagiat i bez wiedzy i pozwolenia kopiują ich własność intelektualną. Proszę wpisać mnie jako autorkę wzorów oraz wypłacić rekompensatę w wysokości wygranej konkursowej.
Z poważaniem
Szanowna Pani,
Zaproponowany przez Panią wzór nie nosił znamion oryginalności, dlatego też nie mógł zostać narodzony w konkursie na projekt autorski i w żadnym razie wyróżniony imieniem i nazwiskiem. Wzór, który znalazł się w ofercie marki LECH modern fabrics został zaproponowany przez klienta firmy i dostosowany do koloru tkaniny, na której jest drukowany. Jak sama Pani przyznała motywy oparte na siatce trójkątów są powszechne i popularne, stąd też ich obecność w portfolio marki.
Ponadto proszę także pamiętać, że zgodnie z regulaminem konkursu TEKSTYLIADA: pkt 3.8. Uczestnik konkursu przekazuje prawa autorskie do konkursowego projektu Organizatorowi. Jednocześnie oświadcza, że jest samodzielnym twórcą projektu; projekty są rezultatem jego własnej, oryginalnej twórczości; projekty są wykonane z największą starannością, pod względem merytorycznym na poziomie umożliwiającym ich wykorzystanie zgodnie z założeniami konkursu; projekty nie były do tej pory publikowane oraz Uczestnik nie udzielił jakiejkolwiek osobie trzeciej licencji na korzystanie z projektu, ani nie przeniósł na jakąkolwiek osobę trzecią majątkowych praw autorskich do niego; przysługuje mu pełnia autorskich praw majątkowych dla projektu; zezwala Organizatorowi na wykonywanie autorskich praw zależnych od utworu w granicach przenoszonych praw; upoważnia Organizatora do wykonywania w jego imieniu autorskich praw osobistych do utworu; zrzeka się pośrednictwa organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi. Uczestnik upoważnia Organizatora do wykonywania autorskich prawa osobistych odnoszących się do projektu – w tym wyłącznego decydowania o: sposobie oznaczania autorstwa, publikacji, wprowadzania zmian w projekcie związanych z konkretną formą jego eksploatacji, zakresie, sposobie i warunkach korzystania z projekty, promocji projektu, nadzorze nad sposobem korzystania z projektu.
Bardzo nam przykro, że czuje się Pani oszukana, ale w myśl przepisów prawnych i zgodnie ze stanem faktycznym Pani prośby są niestety nieuzasadnione.
Z pozdrowieniami
Moje pytanie brzmi czy zgodnie z prawem firma organizująca konkurs może nie umieszczać nigdzie nazwiska autorki pracy?
moderacja, Regulamin §10
Ostatnią edycję dokonał moderator: