Użycie pracy konkursowej

• Autor wątku Autor wątku heliss
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

heliss

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

we wrześniu 2015 roku moja dziewczyna wzięła udział w konkursie na projekt tkaniny meblowej. Dostała się do finału, lecz trzy dni później ją zdyskwalifikowano za rzekomy plagiat.
***mod***

Poniżej przedstawiam jej praca, która jest w małym stopniu podobna do wyżej przedstawionej kolekcji:
***mod***

A tutaj mamy wprowadzoną w tym roku kolecję tkanin firmy organizującej konkurs. Wg mnie jest wyraźnie inspirowana pracą konkursową.
***mod***

Poniżej przedstawiam konwersację mailową.

Szanowni Państwo,
W 2015 roku brałam udział w I edycji konkursu TEKSTYLIADA na wzór tkaniny meblowej. Dostałam informację, że znalazłam się w gronie trzech finalistów. Kilka dni przed oficjalnym ogłoszeniem wyników otrzymałam wiadomość, że moja praca nosi znamiona plagiatu, uzasadniając decyzję wzorami, które były w bardzo małym stopniu podobne do moich. Z przykrością zauważyłam, że Państwa wzór tkaniny „mercure” prezentowany na stronie lech-tkaniny jest plagiatem mojej pracy konkursowej. Zarówno wzór i kolorystyka są uderzająco podobne. Po raz drugi czuję się dotknięta całą sytuacją. Zachęcają Państwo młode osoby do twórczej, kreatywnej pracy, po czym posądzają ich o plagiat i bez wiedzy i pozwolenia kopiują ich własność intelektualną. Proszę wpisać mnie jako autorkę wzorów oraz wypłacić rekompensatę w wysokości wygranej konkursowej.
Z poważaniem
Szanowna Pani,
Zaproponowany przez Panią wzór nie nosił znamion oryginalności, dlatego też nie mógł zostać narodzony w konkursie na projekt autorski i w żadnym razie wyróżniony imieniem i nazwiskiem. Wzór, który znalazł się w ofercie marki LECH modern fabrics został zaproponowany przez klienta firmy i dostosowany do koloru tkaniny, na której jest drukowany. Jak sama Pani przyznała motywy oparte na siatce trójkątów są powszechne i popularne, stąd też ich obecność w portfolio marki.
Ponadto proszę także pamiętać, że zgodnie z regulaminem konkursu TEKSTYLIADA: pkt 3.8. Uczestnik konkursu przekazuje prawa autorskie do konkursowego projektu Organizatorowi. Jednocześnie oświadcza, że jest samodzielnym twórcą projektu; projekty są rezultatem jego własnej, oryginalnej twórczości; projekty są wykonane z największą starannością, pod względem merytorycznym na poziomie umożliwiającym ich wykorzystanie zgodnie z założeniami konkursu; projekty nie były do tej pory publikowane oraz Uczestnik nie udzielił jakiejkolwiek osobie trzeciej licencji na korzystanie z projektu, ani nie przeniósł na jakąkolwiek osobę trzecią majątkowych praw autorskich do niego; przysługuje mu pełnia autorskich praw majątkowych dla projektu; zezwala Organizatorowi na wykonywanie autorskich praw zależnych od utworu w granicach przenoszonych praw; upoważnia Organizatora do wykonywania w jego imieniu autorskich praw osobistych do utworu; zrzeka się pośrednictwa organizacji zbiorowego zarządzania prawami autorskimi. Uczestnik upoważnia Organizatora do wykonywania autorskich prawa osobistych odnoszących się do projektu – w tym wyłącznego decydowania o: sposobie oznaczania autorstwa, publikacji, wprowadzania zmian w projekcie związanych z konkretną formą jego eksploatacji, zakresie, sposobie i warunkach korzystania z projekty, promocji projektu, nadzorze nad sposobem korzystania z projektu.
Bardzo nam przykro, że czuje się Pani oszukana, ale w myśl przepisów prawnych i zgodnie ze stanem faktycznym Pani prośby są niestety nieuzasadnione.
Z pozdrowieniami

Moje pytanie brzmi czy zgodnie z prawem firma organizująca konkurs może nie umieszczać nigdzie nazwiska autorki pracy?

moderacja, Regulamin §10

Ostatnią edycję dokonał moderator:
heliss napisał:
... Moje pytanie brzmi czy zgodnie z prawem firma organizująca konkurs może nie umieszczać nigdzie nazwiska autorki pracy? ...
Jeśli przenosząc prawa autorskie majątkowe zobowiązujesz się między innymi do nie wykonywania praw autorskich osobistych, ma prawo.

Zgadzam się z LeszsekS co do ww. kwestii. Natomiast moim zdaniem nieważne są w ogóle postanowienia o przeniesieniu praw autorskich przez UCZESTNIKA konkursu. Przez laureata konkursu - owszem. Przez uczestnika - co najwyżej akceptowalne jest udzielenie licencji. Tak przynajmniej ja robię przy opracowywaniu regulaminów konkursu, a pogląd ten jest oparty m.in. na przepisach KC dot. konkursu. Podobnie zresztą twierdzi ***nie uprawiamy kryptoreklamy. mod***.
Dodatkowo mail organizatora konkursu jest wewnętrznie sprzeczny. Jeśli twierdzi, że praca konkursowa nie spełnia znamion oryginalności, to nie mógł nabyć od "autorki" praw autorskich do pracy.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
JJF napisał:
... Natomiast moim zdaniem nieważne są w ogóle postanowienia o przeniesieniu praw autorskich przez UCZESTNIKA konkursu. ...
Nie zgodzę się z tak jednoznaczną opinią, wszystko zależy od sposobu przystąpienia do konkursu. Co do zasady przeniesienie praw autorskich majątkowych wymaga umowy pisemnej ze wszystkimi uregulowaniami wymaganymi UoPAiPP, nic nie stoi na przeszkodzie aby uczestnik konkursu przystępując do niego zawierał taką umowę w odpowiedniej formie.
JJF napisał:
... Dodatkowo mail organizatora konkursu jest wewnętrznie sprzeczny.
Z tym też nie mogę się zgodzić. Z odpowiedzi nie wynika, że Organizator nabył prawa do projektu Pytającej, przypomnienie treści regulaminu nie może być tego świadectwem. Organizator jedynie odmawia Pytającej uznania jej pracy za oryginalny utwór.

Jeśli Pytająca jest pewna, że jej praca nie stanowi opracowania czy też nie jest przywłaszczeniem autorstwa, a działanie Organizatora stanowi naruszenie jej praw autorskich pozostaje jej złożenie doniesienia o popełnieniu przestępstwa z Art. 116. lub/oraz pozew cywilny w oparciu o Art. 79. Prawa autorskiego.

PS.
Skoro Organizator jest pewien swoich racji czemu nie złożył doniesienia w związku z Art. 115. Prawa autorskiego.

Ostatnia edycja:
Co do pierwszego problemu - nie do końca się rozumiemy. To nie jest kwestia formy umowy, a abuzywności klauzuli zawartej w regulaminie.

Co do drugiego problemu - podtrzymuję swoje stanowisko. Cytowany tekst regulaminu wskazuje na przeniesienie praw autorskich do utworu i upoważnienie do korzystania z autorskich praw osobistych. Po co jest cytowany ten fragment regulaminu? Logicznym jest, że jest to przedstawienie stanowiska organizatora konkursu.

P.S. nie uważam, aby powoływanie się na przedstawicieli doktryny było kryptoreklamą... W takim razie bardzo proszę o samodyscyplinę (bo przecież jesteś moderatorem) i usunięcie Twojej sygnaturki ;)

JJF napisał:
... a abuzywności klauzuli zawartej w regulaminie. ...
Tak, przeniesienie praw autorskich majątkowych w formie regulaminu jest niedopuszczalne lecz tak jak napisałem wyżej nie ma przeszkód do ich przeniesienia w odpowiedniej formie. Wydawało mi się, że napisałem to w poście #4 w sposób zrozumiały.
JJF napisał:
... podtrzymuję swoje stanowisko. ...
Coż, nie mam zamiaru sprzeczać się o intencje autora odpowiedzi.

PS.
Aby dyskutować nad konkretnym regulaminem należałoby zapoznać się z jego pełną treścią.

PS`.
Jeśli nie widzisz różnicy między cytatem wypowiedzi uznanego autorytetu a odesłaniem do bliżej nieokreślonego artykułu mec. to już nie mój problem.

Ostatnia edycja:
Powrót