Użycie testów na cele edukacyjne

• Autor wątku Autor wątku linguist
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

linguist

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

Chciałam wykorzystać w swojej pracy magisterskiej test predyspozycji językowych. Na polskim rynku znalazłam tylko jedną komercyjne dostępną wersję takich testów. Zakupiłam ją z nadzieją że będę mogła wykorzystać te testy w swojej pracy, ale niestety w książce natknęłam się na taki cytat: "Żadna część tej pracy nie może być powielana lub rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, włącznie z fotokopiowaniem bez pisemnej zgody wydawcy". :(

Zastanawiałam się czy jest jakieś prawo dzięki któremu będę mogła sobie oszczędzić szukanie nowych testów lub próbowanie się skontaktować z wydawcą? Z moich doświadczeń jest to długi proces... Jeśli jest nadzieja to w jakiej formie mogłabym wykorzystać te testy?

linguist napisał:
... "Żadna część tej pracy nie może być powielana lub rozpowszechniana w jakiejkolwiek formie i w jakikolwiek sposób, włącznie z fotokopiowaniem bez pisemnej zgody wydawcy". ...
Ów zapis nie wywołuje żadnych skutków prawnych z uwagi na konflikt z ustawowym prawem do dozwolonego użytku chronionych utworów. Żaden zapis nie może ograniczać ustawowych praw.

Powrót