użyczenie pomieszczeń w domu

• Autor wątku Autor wątku Sabi-q
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Sabi-q

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,
mam pytanie: moi rodzice są właścicielami domu, kilka lat temu siostrze użyczyli pokoje , był w nich prąd, panele- pokoje do użytku , ponieważ ja w nich mieszkałam. Na prośbę rodziców siostra przejęła pomieszania żeby wraz z mężem zrobić sobie kuchnię i łazienkę do własnego użytku je wyremontowała. Po czym wyprowadzili się po paru latach wybudowali dom i chcą zwrot kosztów od właścicieli za remont tzn. prąd który dla swoich potrzeb zmienili połączenia oraz podłogowe robili na własny koszt i remont łazienki. Twierdza ze właściciele maja obowiązek zapłaty za remont i chcą sprawę oddać do sądu , jak to prawnie wygląda.
Dziękuje za pomoc

Mieli spisana umowe uzyczenia? Placili cos rodzica za mozliwosc mieszkania?
O jakiej kwocie roszczenia mowa?

Mieli spisana umowę użyczenia, płacili za media (prąd , woda, ( mieli swój pod-licznik ) 1/3 podatku za dom.Nie płacili tzw. czynszu za użyczenie lokalu. Mowa za remont ok 20 tys. Fachowiec wycenił to na ok max 5.000 ponieważ , jest to zużyty sprzęt podłogówki i aramtury całej. Nie chcieli przyjąć tej kwoty.

Wiec jak chca to niech ida do sądu i tam sąd sprawiedliwie to oceni. O ile sprawa sie nie przedawni bo zawsze mozna grac na czas i po 10 latach w 2021 bedzie po sprawie.

Wyraziła zgodę na remont podczas trwania użyczenia?
Zgodnie z zapisem art. 713 kc dotyczącym kosztów utrzymania rzeczy wspólnej, biorący w u życzenie ponosi zwykłe koszty utrzymania rzeczy wspólnej. Jeśli zostały poczynione wydatki lub nakłady, to zastosowanie mają przepisy o prowadzeniu cudzych spraw bez zlecenia. Czytaj art. 752 kc i dalsze. Krótkie a zrozumiesz.

na czasie nam zależy ponieważ siostra już nie mieszka tam 1 mc a ja chce tam zrobić remont i użytkować te pomieszczenia, a ona straszy sądem wiec nie boje sie tam ruszać co od niej , bo mnie posądzi o wszystko.

Remontowała do siebie więc rodzice wiedzieli ze remont robi i nie sprzeciwiali się temu. Pytanie czy ja tam mogę zacząć swój remont i zamieszkać w tych pomieszczeniach?

Jaki ma czas na zabranie swoich mebli? ( sofa, stół, szafa)?

Witam, mam pytanie odnośnie w\w konwersacji. Rodzice dali siostrze umowę urzeczenia z 1mc wypowiedzeniem czy muszę czekać na minięcie terminu by coś tam już remontować czy mogę już tam wejść z ekipą? mimo że nie podpisała tego wypowiedzenia użyczenia?
Dziękuję za pomoc

Powrót