Uzyskanie alimentów- jak?

• Autor wątku Autor wątku kachaabachaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kachaabachaa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Witam. Może dość łatwe pytanie, ale poprzez mętlik w glowie nie wjem co i jak, a mam pewien problem. Rozstałam się z partnerem, z którym mam syna (4lata). Jak uzyskać od niego alimenty, gdzie złożyć wniosek, jak to najlepiej zrobić? Od czego zależy suma alimentów?
Kilka dodatkowych informacji, które może mogą się przydać: mieszkam teraz u rodziców w małym mieszkaniu, zarabiam najniższą krajową, syn chodzi do przedszkola, ojciec dziecka zarabia ponad 6tys brutto.

Złożyć pozew o alimenty do wydziału rodzinnego właściwego sądu rejonowego. Wzór pozwu możesz znaleźć na stronie sądu.

Jeżeli chodzi o wysokość alimentów to:

Art. 135.
§ 1. Zakres świadczeń alimentacyjnych zależy od usprawiedliwionych potrzeb uprawnionego oraz od zarobkowych i majątkowych możliwości zobowiązanego.

Myślę, że przy takich zarobkach ojca o jakich piszesz możesz spokojnie starać się o 1000 zł alimentów.

A co byłoby lepszą opcją, złożyć pozew samemu do sądu czy pójść do radcy prawnego by poradził jak zrobić to najlepiej i by poprowadził mnie do końca i pomógł uzyskać jak największe alimenty?

Najlepiej znaleźć prawnika. Tylko niekoniecznie będzie tani, a z tego co piszesz sytuacja u Ciebie jest nie najlepsza. Sama też możesz wywalczyć.

Ostatnia edycja:
A dlaczego sytuacja jest nienajlepsza? Przez ta najnizsza krajowa? Prosze o odpowiedz, pomoze mi to podjac decyzje czy faktycznie inwestowac w prawnika.

Chodzi mi, że sytuacja nie najlepsza w tym znaczeniu, że prawnik może być sporym wydatkiem.

Ostatnia edycja:
Powrót