Uzyskanie numeru ISBN, wydawnictwo

• Autor wątku Autor wątku tomeknh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tomeknh

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Stworzyłem publikację elektroniczną E-Book. Chcę uzyskać do tego numer ISBN oraz wydawnictwo.
Z tego co wyczytałem w Internecie, uzyskanie numeru ISBN polega na wysłaniu odpowiedniego formularza i uiszczeniu opłaty skarbowej 40zł. Natomiast jak uzyskać wydawnictwo, czy w wniosku o ISBN jako wydawnictwo można podać siebie?

Jak dokładnie wygląda cały ten proces i co mam robić.

Pozdrawiam

naprawdę nikt nie zna odpowiedzi? bardzo zależy mi na tym temacie.

Pracowałem jakis czas temu w drukarnii zajmujacej sie drukiem ksiazek.
Nie wiem jak to jest w przypadku prywatnej osoby, ale mysle ze podobnie bo drukarnia wystepowala w imieniu autora ksiazki.
Wtedy bylo tak, ze wysyłaliśmy pismo (ale nie ma pojęcia gdzie) z prośbą o numer ISBN do takiej i owakiej pozycji. Oni nam go wysyłali. Nie pamiętam aby była pobierana za to jakaś opłata, ale raczej nie.
Za "komuny" isbn był wymagany, a teraz nie jest już obowiązkowy w niskonakładowych pozycjach wydawniczych, to tylko wolna wola autora ksiązki aby ksiązka miała swój numer isbn.

Jeśli chcesz sprzedawać e-booka na allegro, isbn jest wymagany.
Nie musisz wnosić jakiejkolwiek opłaty, a jeśli podasz siebie w polu "wydawca", automatycznie traktują ciebie jako wydawce i w katalogu Biblioteki Narodowej widniejesz jako autor/wydawca :)

Powrót