Uzyskanie obywatelstwa niemeickeigo.

• Autor wątku Autor wątku httes
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

httes

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Na wstępie przepraszam za powielony wątek lecz jest milion zasad w kwestii uzyskania obywatelstwa niemieckiego. Już się straciłem co trzeba zrobić i czy mam szansę.
Mój ojciec urodził się w 1938r w Bytomiu. Jego ojciec czyli mój dziadek służył w Wehrmachcie. Posiadamy dokumenty z Berlina, które wyraźnie o tym mówią. Po II wojnie światowej ojciec został z matką w Bytomiu przyjął obywatelstwo polskie. Jego ojciec z wojny nie wrócił. Aktu urodzenia w języku niemieckim i niemiecką pieczątką nie może uzyskać. Czy jest szansa żeby uzyskał obywatelstwo niemieckie? A ja po nim?
Bardzo proszę o odpowiedz bo po prostu już się tracę w tych wszystkich zasadach pokrewieństwa itd.

Wszystko zależy od tego, w którym dokładnie miejscu Bytomia sie urodził i mieszkał ( dokładnie zameldowania). Czy po stronie niemieckiej, czy polskiej. Jak po niemieckiej to miał obywatelstwo przez urodzenie. Bo oczywiście Bytom został podzielony, a co jest śmieszne, że czasami główna ulica tworzyła granicę, albo mieszkaniec jednego familoka był uznany za Nimca, a obok drugiego za Polaka. BVA Będzie szczegółowo trzepać tę kwestię. Więc bardzo ważne jest dokładne miejsce urodzenia i zamieszkania. A akt urodzenia powinieneś dostać w USC w Bytomiu. Jednak musisz podać dokładne dane osoby i jej rodziców.

Nie widzę problemu w potwierdzeniu obywatelstwa. Jeśli urodził się w Beuthen O/S to jest duże prawdopodobieństwo że posiadał obywatelstwo. To że ojciec pozostał przy matce nie ma nic do rzeczy. Po prostu, po 45 r. z automatu został wpisany jako młodociany na polską listę narodowościową., a dla BVA został tylko spolszczony poprzez urodzenie, ale nie utracił obywatelstwa niemieckiego. Ja bym próbował ale nikt ci też nie odpowie w 100 % czy ci potwierdzą obywatelstwo. W BVA mają różne pomysły i o różne rzeczy się pytają i czepiają.

witam
Znalazlam ostatnio WW2 Invalidenversicherung Quittungskarte z 1941 czy moze ona mi pomoc w potwierdzeniu obywatelstwa niemieckiego?
Pozdrawiam

Powrót