Uzyskanie obywatelstwa włoskiego

• Autor wątku Autor wątku SeDay
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
SeDay

SeDay

Użytkownik
Odpowiedzi
60
Witam,

Mam dość nietypowe pytanie do was otóż chciałbym sie zapytać czy miałbym jakieś szanse na uzyskanie włoskiego obywatelstwa. Słyszałem że dla polaków jest taka mozliwość tylko wystarczy ze jest sie tam zameldowanym 4 lata i ma stałą pracę. W moim przypadku jest tak że obecnie mam 18 lat i urodziłem się we włoszech a dokładniej to w stolicy, posiadam oryginalne włoskie papiery tj. akt urodzenia, akt chrztu. Cała rodzina to polacy tylko mój tata kiedys pracował tam przez kilka lat (legalnie). Na obecna chwilę mieszkam w polsce no i rzecz jasna nigdy tam nie pracowałem ale zamierzam za niedługo udać sie tam do pracy (mam tam chrzestnego, wujka i znajomych włochów jakby co) i w moim przypadku miałbym jakieś szanse na uzyskanie obywatelstwa włoskiego, i czy byłby z tym jakiś problem i co wymagałby rząd ode mnie w załatwieniu tego?

Troche chaotycznie to napisałem ale myślę że mnie zrozumiecie.

Uzyskanie obywatelstwa włoskiego reguluje ustawa z dnia 5 lutego 1992r. Nr. 91NUOVE NORME SULLA CITTADINANZA (pubblicata nella Gazzetta Ufficiale n. 38 del 15-2 1992) oraz ustawa nr. 94 z 15 lipca 2009 r.

1) Obywatelstwo można uzyskać przez zawarcie związku małżeńskiego z obywatelem Italii, gdy od zawarcia związku małżeńskiego minęło przynajmniej 2 lata. Termin ten może być zmniejszony do roku, w przypadku narodzin dziecka bądź adopcji.

2) W drodze tzw. naturalizacji, tj. z racji legalnego zamieszkiwania we Włoszech przez minimalny okres wymagany w ustawie.

Zgodnie z ustawą, za cudzoziemca legalnie przebywającego w Italii, uważa się osobę przestrzegającą zasad legalnego przekraczania granicy jak również wpisu do rejestru meldunkowego. Istotne jest, aby każdy ubiegający się o obywatelstwo był nieprzerwanie wpisany do Anagrafe.

-obywatele Unii Europejskiej, w tym Polacy, muszą udokumentować, co najmniej 4 letni pobyt na terenie Italii.
-obywatele z innych krajów, nienależących do wspólnoty europejskiej muszą legalnie przebywać w Italii od minimum 10 lat.
-uchodźcy polityczni lub tzw. bezpaństwowcy muszą wykazać, ze przebywają na terenie Włoch minimum 5 lat.
-pełnoletnie dzieci, które zostały adoptowane przez obywateli włoskich, muszą przebywać w Italii przez minimum 5 lat od momentu adopcji.
-dziecko, wnuk pochodzący w linii prostej od obywateli włoskich z urodzenia, gdy przebywają w Italii od przynajmniej 3 lat.
-urodzony w Italii, przebywający legalnie od minimum 3 lat.
-cudzoziemcy, których jeden rodzic, bądź tez krewny drugiego stopnia w linii prostej urodzili się w Italii, otrzymują obywatelstwo włoskie, jeżeli po uzyskaniu pełnoletniości, tj. ukończeniu 18 lat zamieszkują legalnie na terenie państwa włoskiego od minimum 2 lat. Wole przyjęcia obywatelstwa włoskiego muszą oni zadeklarować do ukończenia 19 roku życia.
-cudzoziemcy urodzeni we Włoszech, (dzieci imigrantów, którzy tu mieszkają) z chwilą ukończenia 18 roku życia nabywają prawo do otrzymania obywatelstwa włoskiego. Muszą jednak wykazać, że do uzyskania pełnoletniości mieszkali nieprzerwalnie w Italii i uczęszczali do szkoły. Jako dorośli obywatele muszą zadeklarować wole zostania obywatelem włoskim.

Powrót