uzyskanie opieki prawnej nad wnuczką

• Autor wątku Autor wątku wk6714
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wk6714

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry.
Mam następujący problem. Otóż od pół roku jestem babcią. Niestety zarówno moja córka jak i jej partner nie troszczą się należycie swoim potomstwem.
Zaniedbania z ich strony sprawiły, że sprawą wnuczki zainteresował się MOPS oraz został przydzielony kurator. Ja niestety mieszkam, zbyt daleko by być codziennie u córki, dlatego mam obawy, że przy ich dotychczasowym podejściu do obowiązków rodzicielskich, dziecko zostanie im odebrane.
W związku z powyższym co ja jako babcia mogę zrobić, by uzyskać prawo do opieki nad wnuczką? Gdzie się zwrócić, jakie procedury uruchomić?
Bardzo proszę o jakieś wskazówki.

wk6714 napisał:
Gdzie się zwrócić, jakie procedury uruchomić?
Sąd opiekuńczy działa także z urzędu więc może Pani bezpośrednio do sądu rejonowego - wydziału rodzinnego i opiekuńczego - złożyć wniosek o ustanowienie Pani jednoosobową rodziną zastępczą. Taki wniosek nie podlega opłacie, kieruje się go w jednym egzemplarzu do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania wnuczki. Należy do niego załączyć odpis aktu urodzenia wnuczki oraz córki a także odpis pani aktu małżeństwa (zmiana nazwiska) lub urodzenia. Sąd rejonowy będzie posiłkował się opinią kuratora nadzorującego sprawowanie władzy rodzicielskiej. Następnie Sąd może wydać zarządzenie opiekuńcze o ustanowieniu rodziny zastępczej albo postanowienie o ograniczeniu władzy rodzicielskiej przez ustanowienie rodziny zastępczej. Jeżeli jest Pani zamężna to rodziną zastępczą ustanawia się często oboje małżonków.

Byrhtnoth napisał:
Sąd opiekuńczy działa także z urzędu więc może Pani bezpośrednio do sądu rejonowego - wydziału rodzinnego i opiekuńczego - złożyć wniosek o ustanowienie Pani jednoosobową rodziną zastępczą. Taki wniosek nie podlega opłacie, kieruje się go w jednym egzemplarzu do sądu rejonowego właściwego dla miejsca zamieszkania wnuczki. Należy do niego załączyć odpis aktu urodzenia wnuczki oraz córki a także odpis pani aktu małżeństwa (zmiana nazwiska) lub urodzenia. Sąd rejonowy będzie posiłkował się opinią kuratora nadzorującego sprawowanie władzy rodzicielskiej. Następnie Sąd może wydać zarządzenie opiekuńcze o ustanowieniu rodziny zastępczej albo postanowienie o ograniczeniu władzy rodzicielskiej przez ustanowienie rodziny zastępczej. Jeżeli jest Pani zamężna to rodziną zastępczą ustanawia się często oboje małżonków.
Dziękuję za odpowiedź. Czy Pana zdaniem ma sens kontaktować się wcześniej z MOPS i kuratorem przydzielonym córce? Choćby po to, żeby zasygnalizować gotowość do przejęcia opieki nad wnuczką?

wk6714 napisał:
Czy Pana zdaniem ma sens kontaktować się wcześniej z MOPS i kuratorem przydzielonym córce? Choćby po to, żeby zasygnalizować gotowość do przejęcia opieki nad wnuczką?
Jeżeli jest taka możliwość to tak, jednak decyzję o ustanowieniu rodziny zastępczej podejmuje koniec końców sąd.

Powrót