Uzyskanie wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych

• Autor wątku Autor wątku alexlie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alexlie

Użytkownik
Odpowiedzi
135
Witam Państwa,

Mam problem z Administracją pewnego popularnego portalu społecznościowego. Kilku anonimowych użytkowników łamie moje prawo autorskie umieszczając w galerii liczne fotografie architektury bez mojej zgody. Nie są to zwykłe zdjęcia, ze sprzedaży takich ujęć do wydawnictw finansuję swoje hobby, a każde takie bezprawne użycie może umniejszać wartość zdjęć.

Sprawa wygląda tak, kontaktuję się z Administracją portalu domagając się usunięcia moich fotografii, ta jednak odmawia (!!!) i umywa ręce tłumacząc się, że nie ponoszą oni żadnej odpowiedzialności, piszą dodatkowo: " Jesteśmy również odpowiedzialni wobec Usługobiorcy za ciągłość działania świadczonej usługi. ". Skoro jest to dla nich ważniejsze niż przestrzeganie prawa to nie mam zamiar dalej prowadzić z nimi spór.

Znam Art.14 ust. 1 z ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną i według mnie nie ma on zastosowania, ponieważ czymże są moje e-maile (każdorazowo podpisane) jak właśnie nie "uzyskaniem wiarygodnej wiadomości o bezprawnym charakterze danych", co powinno skutkować "niezwłocznym uniemożliwieniem dostępu do tych danych"? Znam także Ustawę o prawie autorskim i prawach pokrewnych, nie wiem jedynie w jaki prawny sposób mogę egzekwować swoje prawo. Gdzie powinien się udać? Na policję czy od razu do prokuratury? Gdzie mogę przeczytać jak złożyć pozew o naruszenie prawa?

Art. 122.
Ściganie przestępstw określonych w art. 116 ust. 1, 2 i 4, art. 117 ust. 1, art. 118 ust.
1, art. 1181 oraz art. 119 następuje na wniosek pokrzywdzonego.

Tylko gdzie złożyć ten wniosek? W chwili obecnej nie interesuje mnie odszkodowanie proces cywilny tylko egzekwowanie prawa.

http://forumprawne.org/prawo-autorskie/21069-zdjecie-umieszczone-na-nasza-klasa-pl.html

dodatkowo może zgłosić Pan sprawę na policję, aby ona wyszła z taką inicjatywą do tego portalu. Sprawę można zgłosić ustnie, nie trzeba żadnych wniosków pisać. Oni najlepiej niech ustalą sprawcę, jeśli będzie taka możliwość - potem Pan może w postępowaniu adhezyjnym (do sprawy karnej dodać roszczenia cywilne - za art. 79 prawa autorskiego).

Powrót