Uzyskanie zaświadczenia z Nadzoru budowlanego - brak chęci wydania ze strony urzędu

• Autor wątku Autor wątku de-em
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

de-em

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Cześć,

Kupuję dom i potrzebuję pomocy w przygotowaniu pisma do Nadzoru Budowlanego.

Wedle ustawy o Prawie budowlanym
Art. 54. 1.80) Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane Do użytkowania obiektu budowlanego, na budowę którego wymagana jest decyzja o pozwoleniu na budowę albo zgłoszenie budowy, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1 i 2, można przystąpić, z zastrzeżeniem art. 55 i art. 57, po zawiadomieniu organu nadzoru budowlanego o zakończeniu budowy, jeżeli organ ten, w terminie 14 dni od dnia doręczenia zawiadomienia, nie zgłosi sprzeciwu w drodze decyzji.

oraz

Art. 60. Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane. Inwestor, oddając do użytkowania obiekt budowlany, przekazuje właścicielowi lub zarządcy obiektu dokumentację budowy i dokumentację powykonawczą. Przekazaniu podlegają również inne dokumenty i decyzje dotyczące obiektu, a także, w razie potrzeby, instrukcje obsługi i eksploatacji: obiektu, instalacji i urządzeń związanych z tym obiektem.

gdzie istotną częścią jest
Przekazaniu podlegają również inne dokumenty i decyzje dotyczące obiektu

Wedle sprzedającego urząd nie wnosił sprzeciwu wyrażając tym samym milczącą zgodę. Posiadam kopie dokumentów zgłoszenia zakończenia budowy na których oczywiście jest tylko data wpłynięcia pisma do urzędu.
Urząd nie chce wydać potwierdzenia braku przeciwwskazań, zgłoszenie zakończenia budowy z 2018 roku. Twierdzi, że taką możliwość ma tylko w ciągu 14 dni od doręczenia zawiadomienia.

Poza mną, dokumentem tym zainteresowany byłby bank kredytujący.

Chcę wystąpić do Nadzoru budowlanego z wnioskiem na podstawie art. 217 k.p.a. o... ? właśnie, o co wnosić, aby uzyskać sprawnie odpowiedź?
- ustalenie faktów?
- udzielenie informacji?

Dzwoniłem już do urzędu i wzbraniają się od jakiegokolwiek zaświadczenia, po okresie 14 dni od złożenia zawiadomienia o zakończeniu budowy nie mają takiej możliwości. Na moje pytanie o uzyskanie informacji na podstawie art 217 k.p.a. urzędnik zapytał na jakiej podstawie prawnej chcę uzyskać te informacje. Sprzedającemu dom również odmówił wydania zaświadczenia, polecając napisanie oświadczenia z jego strony, że nie otrzymał od urzędu sprzeciwu.

Czy ja, jako kupujący, mający interes w uzyskaniu poniższych informacji mogę je dostać?

Czy zapytanie jak poniżej będzie poprawne? Czy należy napisać to w inny sposób?
Na podstawie Art. 217 §2 punkt 2 KPA jako osoba nabywająca nieruchomość (DANE IDENTYFIKACYJNE NIERUCHOMOŚCI) i posiadająca interes prawny wynikający z Art. 54 oraz Art. 60 Dz.U.2021.0.2351 t.j. - Ustawa z dnia 7 lipca 1994 r. - Prawo budowlane. Wnoszę o potwierdzenie braku sprzeciwu do zawiadomienia o zakończeniu budowy złożonego w dniu xx.xx.xxxx w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego w Xxxx, przez (DANE INWESTORA)

Czy wymagana może być np. umowa przedwstępna ze sprzedającym aby udowodnić mój interes w uzyskaniu tych informacji?
Oczywiście jeżeli, ja nie będę mógł uzyskać tych informacji, sprzedający po przeredagowaniu może również wystąpić z podobnym pismem, tylko moja chęć do kontrolowania wszystkiego skłania mnie o wystąpienie o te informacje :)

Dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Dawid

Powrót