Uzyskiwanie opinii rzeczoznawcy a SPSK

• Autor wątku Autor wątku LambdaLambda
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

LambdaLambda

Użytkownik
Odpowiedzi
150
Jestem w trakcie walki o reklamację butów z rękojmi (pisałem o sprawie już tu i tu), którą sprzedawca odrzucił mi z powodu "uszkodzeń mechanicznych" i czytając o możliwych dla mnie dalszych drogach, zastanawiam się, czy lepiej na własną rękę uzyskiwać opinię rzeczoznawcy, wysyłać towar na reklamację i liczyć na tym razem pozytywną opinię i dopiero potem myśleć o pozasądowych sposobach załatwiania sprawy, czy skierować od razu sprawę do WIIH i liczyć na pozasądowe załatwienie sprawy w SPSK?

Z tego co czytałem, jeśli sąd polubowny uznałby konieczność powołania rzeczoznawcy (co w tym przypadku jest raczej oczywiste) to i tak będzie powoływał go sam, na własną rękę - czy jest więc sens, żebym robił to sam? Z kolei jeśli skieruję od razu sprawę do WIIH, czy w przypadku przegrania sprawy (jeśli ich rzeczoznawcy coś by się nie spodobało i uznałby, że jakimś sposobem nie mam racji) zostałbym obciążony kosztem rzeczoznawcy (lub jeszcze jakimiś dodatkowymi kosztami?), czy po prostu poinformowano by mnie, że moje roszczenia są bezzasadne, bez ponoszenia żadnych kosztów?

Ma ktoś jakąś opinię na ten temat? :(

Terminy gonią mnie nieubłaganie, a nigdzie nie mogę znaleźć odpowiedzi na podobne do mojego pytania - czy mógłby ktoś pomóc? :(

Skontaktuj się z w/w instytucjami i dopytaj o szczegóły.

Powrót